Εργάτη Μπορείς ΧΩΡΙΣ Αφεντικά!

Εργάτη ΜΠΟΡΕΙΣ Χωρίς Αφεντικά!

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΡΤΑΣ

 ΚΟΒΟΥΝ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Το γεγονός από μόνο του είναι εξοργιστικό, δεν υπάρχουν λόγια! Με εντολή της ΔΕΗ οι εργολάβοι έκοψαν το ρεύμα στο 7ο Δημοτικό σχολείο Άρτας, σε ώρα μάλιστα λειτουργίας. Οι περσινές διαβεβαιώσεις του υπουργού Κ. Σκρέκα ότι δεν θα γίνουν διακοπές ρεύματος στα σχολεία, αποδεικνύονται ένα χοντρό δούλεμα. Η μείωση της χρηματοδότησης των σχολείων σε συνδυασμό με την κατακόρυφη αύξηση της τιμής του ρεύματος, πριν και μετά την περιβόητη ρήτρα αναπροσαρμογής, που κατατρώει ένα πολύ μεγάλο μέρος των χρημάτων που λαμβάνει ένα σχολείο, οδηγούν σε χρέη προς τη ΔΕΗ, όπως ακριβώς συμβαίνει και σε χιλιάδες οικογένειες, μαθητών μας και εκπαιδευτικών, που απειλούνται με “κατέβασμα του διακόπτη”, και καταδικάζονται στην ενεργειακή φτώχεια και εξαθλίωση, χρεωμένοι με ληστρικά τιμολόγια. Η ευθύνη για αυτήν την κατάσταση βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση, το Υπουργείο Παιδείας αλλά και τον Δήμο Αρταίων που απλώς παρακολουθεί τις εξελίξεις. 

Απέναντι στην αναλγησία της ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ εδώ και πάρα πολλά χρόνια ΔΕΗ Α.Ε. και των άλλων ιδιωτικών εταιρειών, που κόβουν το ρεύμα μέχρι και σε σχολεία, ακόμη και οι λέξεις ΝΤΡΟΠΗ και ΑΙΣΧΟΣ, χάνουν πια το νόημά τους! Χώρια που οι εταιρείες χρωστάνε στους δήμους, τα τέλη που εισπράττουν από τους λογαριασμούς ρεύματος. 

Το πρόβλημα είναι σοβαρό και δεν χωράει καμία επανάπαυση, κανένας εφησυχασμός! Ούτε μπορεί να λυθεί οριστικά με διάφορα “μπαλώματα”, για να καλυφθούν όπως-όπως οι τεράστιες αυξήσεις σε Ενέργεια-Θέρμανση! Το πρόβλημα θα επανέλθει!

Το ταμειακό απόθεμα των σχολείων έχει συρρικνωθεί σε απαράδεκτα χαμηλό επίπεδο, που δεν επιτρέπει να έχουν ούτε τα απολύτως απαραίτητα.

Τι άλλο να προσθέσεις κανείς;

Απέναντι σε αυτή την τραγική κατάσταση, δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια!

Η κατάσταση είναι δραματική. Οι Διευθυντές των σχολείων βγάζουν κραυγή αγωνίας.

Δεν θα αφήσουμε τα παιδιά να παγώσουν, δεν θα αφήσουμε τα σχολεία χωρίς κιμωλίες, φωτοτυπικό και άλλα απαραίτητα ή να πέφτουν και να στάζουν ταβάνια, όπως στο Δημοτικό των Κωστακιών. 

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Καμία διακοπή ρεύματος σε σχολείο. Ούτε σε σπίτι μαθητή μας, εκπαιδευτικού.
  • Να δοθεί έκτακτο κονδύλι στις σχολικές επιτροπές για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών.
  • Να διαγραφούν χρέη των σχολείων προς τις λεγόμενες πρώην ΔΕΚΟ (ρεύμα, νερό, τηλέφωνο).
  • Να δοθεί φθηνό, αφορολόγητο πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα σχολεία. Nα καταργηθούν ο ΦΠA και ο Ειδικός Φόρος Kατανάλωσης για το σύνολο των δαπανών των σχολικών επιτροπών.
  • Να καλυφθούν ανάγκες σε αναλώσιμα, σχολικά είδη, μέσα καθαριότητας κ.τ.λ.
  • Επιπλέον προσωπικό καθαριότητας, πλήρους ωραρίου, για την κάλυψη των αναγκών. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στην καθαριότητα.
  • Να γίνουν έργα και επισκευές στα σχολεία άμεσα και να ξεκινήσει εδώ και τώρα γενναίο κρατικό πρόγραμμα σχολικής στέγης και όχι να μπουκώνει η κυβέρνηση για μια ακόμα φορά τους μεγαλοεργολάβους με τα προγράμματα κατασκευής σχολείων, μέσω Συμπράξεων Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Δημιουργία υποστηρικτικών υποδομών όπως εργαστήρια, βιβλιοθήκες, αθλητικοί χώροι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: