Εργάτη Μπορείς ΧΩΡΙΣ Αφεντικά!

Εργάτη ΜΠΟΡΕΙΣ Χωρίς Αφεντικά!

Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023

Κινητοποιήσεις για δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους



Μαχητικό παναρτινό συλλαλητήριο για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην πλατεία Κιλκίς στην Άρτα. 
Το συλλαλητήριο οργανώθηκε μετά από πλατιά σύσκεψη που συγκάλεσε το Εργατικό Κέντρο Άρτας και στην οποίο παρευρέθηκαν δεκάδες εργατικά σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και άλλοι φορείς του νομού. 
Κάτω τα χέρια από τα νοσοκομεία, δικαίωμά μας είναι η δωρεάν υγεία
Το συλλαλητήριο άνοιξε με χαιρετισμό από την Βάσω Αμπελογιάννη, γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Άρτας όπου υπογράμμισε ότι, το περιβάλλον εργασίας στα νοσοκομεία και στις μονάδες υγείας του ΕΣΥ μέρα με τη μέρα εντατικοποιείται όλο και περισσότερο, οι μισθοί μένουν καθηλωμένοι, τα προγράμματα εφημέρευσης μένουν με κενά ή περιλαμβάνουν πάνω από 9 εφημερίες ανά μήνα κατά μέσο όρο. Πρόσθετα σημείωσε ότι νέοι υγειονομικοί είναι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου υπό καθεστώς εργασιακής ομηρίας, ενώ οι εργολάβοι σε καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη, είναι μέσα στα νοσοκομεία και η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών είναι προ των πυλών.
Ακολουθήστε χαιρετισμός του Νίκου Ευταξία, ιατρού που τόνισε τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για την υποβάθμιση της δημόσιας υγείας και την μετατροπή της σε πανάκριβο εμπόρευμα για το λαό. 
Την κεντρική ομιλία στο συλλαλητήριο πραγματοποίησε ο Γιάννης Γάλλιος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Άρτας όπου επεσήμανε ότι η σημερινή κατάσταση είναι το αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που βάζει στο ζύγι των αναγκών του κεφαλαίου, τις ανάγκες του λαού με τραγικές συνέπειες για την υγεία του.
«Η κυβέρνηση προκαλεί όταν δεν προκηρύσσει θέσεις για να καλυφθούν τα κενά στα νοσοκομεία. Προκαλεί όταν καταδικάζει ολόκληρο το νομό Άρτας να τρέχει στα Γιάννενα στην Πάτρα και αλλού για τις πιο απλές εξετάσεις και εγχειρήσεις. Προκαλεί όταν ολόκληρες μονάδες στο νοσοκομείο της Άρτας κλείνουν λόγω της έλλειψης γιατρών» τόνισε χαρακτηριστικά.
Στόχος αυτής της πολιτικής συμπλήρωσε, είναι να σπρώξει το λαό στους ιδιώτες, στα «κοράκια» της ιδιωτικής υγείας, καταδικάζοντας ένα μεγάλο τμήμα του να ζει χωρίς περίθαλψη. Παράλληλα υπογράμμισε ότι σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται και ο φετινός αντιλαϊκός προϋπολογισμός, για την ακόμη μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της υγείας και το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφόρας δράσης για το κεφάλαιο με κρατική στήριξη των επενδύσεων και των ΣΔΙΤ.
Τέλος αφού επεσήμανε ότι η συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην υγεία δεν οδηγεί σε καλύτερες υπηρεσίες για το λαό, αλλά ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει, έδωσε υπόσχεση ότι το εργατικό κέντρο θα συνεχίσει να στηρίζει τον αγώνα των υγειονομικών για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: