Εργάτη Μπορείς ΧΩΡΙΣ Αφεντικά!

Εργάτη ΜΠΟΡΕΙΣ Χωρίς Αφεντικά!

Πέμπτη 6 Απριλίου 2023

Δεν είναι πρωταπριλιάτικο ψέμα…

 Με μια τζίφρα Δημάρχου θα μας εξαναγκάζουν να δουλεύουμε μέσα στη μαύρη νύχτα και όσες Κυριακές επιθυμούν οι μεγαλέμποροι!

Αυτό ορίζει η νέα υπουργική τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο που φέρει τον τίτλο «Μέτρα στήριξης των συγγενών των θυμάτων και των πληγέντων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών».

Είναι αισχροί και τρισάθλιοι!

Συγκεκριμένα η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα να παρατείνεται το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων «μέχρι και τις 6.00 της επόμενης ημέρας» (!) με απόφαση «του κατά τόπον αρμόδιου δημάρχου, μετά από πρόταση του τοπικού εμπορικού συλλόγου».

Αυτή η τροπολογία έρχεται μετά την ψήφιση του νόμου 5019/2023 από τη ΝΔ το Φλεβάρη που δίνει τη δυνατότητα στους δημάρχους να επεκτείνουν το άνοιγμα των καταστημάτων των δήμων τους όσες Κυριακές θέλουν.

Μπορεί ο Υπουργός Ανάπτυξης να μοιράζει καλάθια ντροπής στους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους αλλά από ότι φαίνεται το καλάθι που προσφέρει στην εργοδοσία τα έχει όλα! 

Δεν είναι τυχαίο ότι  την προηγούμενη Παρασκευή  ήρθε από δήμους της Αττικής πρόσκληση με θέμα ” …διενέργεια διαβούλευσης για την προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και άλλες Κυριακές…” , βάσει του νόμου 5019/2023 που πέραν όλων των άλλων προβλέπει και την 7ήμερη, 24ωρη λειτουργία των καταστημάτων.

Από όλες τις μεριές επιβεβαιώνεται ότι η διαβούλευση τους έχει καθαρά τυπικό χαρακτήρα καθώς δεν προβλέπεται συλλογική συζήτηση ή συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου. Η «διαβούλευση» είναι πρόσχημα για να πάρει απόφαση ο εκάστοτε Δήμαρχος και όχι γιατί τους έπιασε ο πόνος για τα πάγια αιτήματα μας για σταθερό ωράριο εργασίας με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και κατοχύρωση με νόμο της Κυριακάτικης αργίας.

Και αν έχουμε αμφιβολία κατά πόσο θα εφαρμοστεί και πότε κάτι τέτοιο αρκεί να ανατρέξουμε στην απόφαση που πήρε ο Δήμος Ιλίου στις 23 Φλεβάρη για τη διεξαγωγή μιας ακόμα ΛΕΥΚΗΣ ΝΥΧΤΑΣ για την 1 Ιουλίου του 2023 με ωράριο καταστημάτων μέχρι 3 τα ξημερώματα!

Άλλωστε οι εμποροϋπάλληλοι έχουμε πείρα από τα ωράρια – λάστιχο, τη δουλειά τις Κυριακές, την εξοντωτική δουλειά σε εορταστικά ωράρια, ΝΥΧΤΕΣ όλων των αποχρώσεων, BLACK FRIDAY, CYBER MONDAΥ. Αυτά όλα προστίθενται στο συνεχές λιώσιμο μας μέσα στα καταστήματα από το πρωί μέχρι το

βράδυ με τα σπαστά ωράρια, τη δουλειά από πόστο σε πόστο, την εντατικοποίηση, τα ανύπαρκτα μέτρα για την προστασία και την ασφάλεια μας. Έχουμε φτάσει στα όρια μας αδυνατώντας να εξασφαλίσουμε μέρα και ώρα για να ξεκουραστούμε, για να δούμε και να φροντίσουμε τα παιδιά μας, τις οικογένειες και τους φίλους μας.

Έχουμε όμως επιλογή και αυτή δεν είναι άλλη από την μαζική συσπείρωση στα σωματεία μας, το δυνάμωμα του αγώνα μας διεκδικώντας αυτά που εμείς έχουμε ανάγκη για να ζούμε και να εργαζόμαστε με αξιοπρέπεια.

Αυτό επιβεβαιώνουν οι συγκλονιστικές απεργιακές κινητοποιήσεις και τα συλλαλητήρια μέσα στο Μάρτη που εμπόδισαν να συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη, οι κινητοποιήσεις σε μια σειρά άλλες χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, Μ. Βρετανία, το Ισραήλ. Έχουμε τη δύναμη και μπορούμε να βάλουμε φρένο στη βάρβαρη και εγκληματική πολιτική τους.

Ή ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ Ή ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ

Διεκδικούμε :

● Κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.

● 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο για όλους, με σταθερό ωράριο και απαγόρευση των σπαστών ωραρίων.

● Μηνιαίο πρόγραμμα εργασίας με κυλιόμενα ρεπό και σταθερές εβδομαδιαίες βάρδιες.

● Αυστηρός καθορισμός πόστων και αρμοδιοτήτων ανά ειδικότητα.

● Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αύξηση μισθού.

● Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας.

Για την περίοδο του εορταστικού ωραρίου μπροστά στο Πάσχα :

● Να πληρωθούν όλες οι υπερωρίες μας.

● Να καταβληθεί το δώρο Πάσχα χωρίς καμία καθυστέρηση

● Να δοθούν κανονικά τα ρεπό και οι άδειες που δικαιούμαστε

Δεν υπάρχουν σχόλια: