Εργάτη Μπορείς ΧΩΡΙΣ Αφεντικά!

Εργάτη ΜΠΟΡΕΙΣ Χωρίς Αφεντικά!

Τρίτη 21 Μαρτίου 2023

Ανατριχίλα: Δεκάδες χιλιάδες απεργοί τραγουδούν την «Διεθνή» φτάνοντας στη Βαστίλη.Καθώς οι μεγάλες πολύμηνες κινητοποιήσεις των εργαζομένων της Γαλλίας που συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης Μακρόν, συνεχίζονται ασταμάτητες, έρχονται στο φως της δημοσιότητας, στιγμιότυπα που αποτυπώνουν την αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων.
Ένα από αυτά, που προκαλεί ρίγη συγκίνησης, δείχνει χιλιάδες απεργούς που συμμετείχαν στην απεργιακή κινητοποίηση της περασμένης Δευτέρας 13 Μάρτη στο Παρίσι, να φτάνουν στην Βαστίλη, τραγουδώντας την «Διεθνή».
Η Βαστίλη, αποτέλεσε το σύμβολο της Γαλλικής μοναρχίας. Αρχικά παλάτι και στην συνέχεια μια από τις διαβόητες φυλακές της Γαλλίας, η κατάληψή της αποτέλεσε σύμβολο της Γαλλικής αστικής επανάστασης του 1789, ενώ κατά την διάρκεια της Κομμούνας αποτέλεσε σημείο μεγάλων μαχών.
Η «Διεθνής», είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το Παρίσι και τον δοξασμένο προάγγελο μιας νέας κοινωνίας: Την Κομμούνα του Παρισιού. Είναι ποίημα του Ευγένιου Ποτιέ το οποίο συνέγραψε προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως η «Μασσαλιώτιδα της Κομμούνας», δηλαδή να το τραγουδάνε με τη μουσική του Εθνικού Ύμνου της Γαλλίας, ως τον Ύμνο της Κομμούνας. Το 1888 μελοποιήθηκε από τον Πιερ Ντεζεϊτέρ.
Δεν υπάρχουν σχόλια: