Εργάτη Μπορείς ΧΩΡΙΣ Αφεντικά!

Εργάτη ΜΠΟΡΕΙΣ Χωρίς Αφεντικά!

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022

Να οριστεί η 2 Γενάρη επίσημη αργία για το εμπόριο και να μην ανοίξει καμία εμπορική επιχείρηση

 Καμιά ανοχή στα ωράρια και προγράμματα εξόντωσης - Κανένας μόνος. Δύναμή μας το Σωματείο καλούμε τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους να απευθυνθούν στο σωματείο μας, να καταγγείλουν κάθε προσπάθεια της εργοδοσίας για παραβίαση του ωραρίου και των δικαιωμάτων μας. Να μη δεχτούμε να μας κόβουν τα ρεπό μας, το διάλειμμά μας, να μας κάνουν λάστιχο». «Απαιτούμε να πληρωθούμε τις υπερωρίες και να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση μισθοδοσίας και καταβολής του δώρου Χριστουγέννων. Να οριστεί η 2 Γενάρη επίσημη αργία για το εμπόριο και να μην ανοίξει καμία εμπορική επιχείρηση». 


Συνεχίζοντας η ανακοίνωση του ΣΕΑ αναφέρει τα εξής:
«Δεν πάει άλλο! Δουλεύουμε δίχως αύριο με προγράμματα και ωράρια τρέλα, με απαίτηση από την εργοδοσία να βγάλουμε δουλειά για δέκα. Μπορεί το κλίμα γύρω μας να είναι εορταστικό αλλά εμείς περιμένουμε τα Χριστούγεννα για να μαζέψουμε τα κομμάτια μας, να πάρουμε μια ανάσα. Από τις 25 Νοέμβρη μέχρι τις 2 Γενάρη οι χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι επί της ουσίας δεν θα δουλέψουμε Χριστούγεννα, 26 Δεκέμβρη και Πρωτοχρονιά. Μόνο 3 ημέρες!!!
Από όλα έχει ο μπαξές. Δεκέμβριος με εορταστικό ωράριο, δουλειά τις Κυριακές, κόκκινες και λευκές νύχτες με παράταση ωραρίου μέχρι τα μεσάνυχτα. Αυτά σε συνέχεια ενός εξοντωτικού Νοέμβρη με τις γνωστές φιέστες black Friday και cyber Monday. Ενώ και ο Γενάρης προβλέπεται ακόμα χειρότερος αφού ένας - ένας οι μεγαλέμποροι ανακοινώνουν το άνοιγμα των καταστημάτων τους και στις 2 Γενάρη, άλλοι εκείνη την ημέρα έχουν βάλει απογραφές και άλλοι πάλι δηλώνουν με το έτσι θέλω ρεπό ή άδεια στους εργαζόμενους.
Άγραφος νόμος είναι η καταστρατήγηση του ωραρίου εργασίας, οι αδήλωτες υπερωρίες, το κόψιμο των ρεπό. Ακόμα και το διάλειμμα δεν είναι δεδομένο. Το μόνο δεδομένο είναι η ασταμάτητη εντατική δουλειά από το πρωί μέχρι το βράδυ, 7 ημέρες την εβδομάδα, η σωματική και ψυχολογική εξάντληση.
Δεκάδες είναι οι αντεργατικοί νόμοι που έχει εξασφαλίσει η εργοδοσία από όλες τις κυβερνήσεις, με εμβληματικό τον νόμο-έκτρωμα Χατζηδάκη της ΝΔ που της επιτρέπουν να τσακίζει κάθε εργασιακό μας δικαίωμα, να τσακίζει τις ζωές μας και να μετατρέπει τους εργασιακούς χώρους σε κάτεργα.
Την ίδια στιγμή ο πενιχρός μισθός μας εξανεμίζεται στο πρώτο 10ήμερο. Με την ακρίβεια να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο συνεχώς είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε περικοπές σε βασικά αγαθά και μας ζητάνε να συμβιβαστούμε με τα καλάθια της ντροπής, τα διαφορά pass και voucher. Ενώ η εργοδοσία που απολαμβάνει κάθε κρατική στήριξη και ενίσχυση, μετράει τζίρους δισεκατομμυρίων ευρώ με το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τα 6,2 δισ. ευρώ τζίρου των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ το πρώτο 9μηνο του 2022.
Απέναντι σε αυτή τη βαρβαρότητα, σε αυτόν τον εργασιακό μεσαίωνα, την κρατική και εργοδοτική ασυδοσία αποκούμπι μας είναι το σωματείο μας. Μονόδρομος είναι το δυνάμωμα του συλλογικού μας αγώνα. Ο αγώνας μας για υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς μας, σταθερή δουλειά και ωράρια.
Τώρα είναι ανάγκη να κάνουμε πολλοί περισσότεροι το βήμα και να έρθουμε σε επαφή με το σωματείο μας και να οργανωθούμε. Να σηκώσουμε το ανάστημά μας απέναντι σε αυτούς που μας επιβάλλουν στην κυριολεξία μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας και ζωής και να διεκδικήσουμε:

  • Να πληρωθούν όλες οι υπερωρίες μας.
  • Να καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων χωρίς καμία καθυστέρηση.
  • Να δοθούν κανονικά τα ρεπό και οι άδειες που δικαιούμαστε.
  • Να οριστεί η 2 Γενάρη επίσημη αργία για το εμπόριο και να μην ανοίξει κανένα κατάστημα.
  • Κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.
  • Μηνιαίο πρόγραμμα εργασίας με κυλιόμενα ρεπό και σταθερές εβδομαδιαίες βάρδιες. Το διάλειμμα να προσμετρείται στον εργάσιμο χρόνο.
  • Αυστηρός καθορισμός πόστων και αρμοδιοτήτων ανά ειδικότητα.
  • Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αύξηση μισθού.
  • 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο για όλους, με σταθερό ωράριο και απαγόρευση των σπαστών ωραρίων.
  • Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας.
Κανένας συνάδελφους μόνος του! Όπλο μας η αλληλεγγύη μεταξύ μας! Περισσότεροι και αποφασισμένοι μπορούμε να τους κόψουμε τη φόρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: