Εργάτη Μπορείς ΧΩΡΙΣ Αφεντικά!

Εργάτη ΜΠΟΡΕΙΣ Χωρίς Αφεντικά!

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021

ΔΑΣ: Στο προσκήνιο τα προβλήματα και η αγωνιστική προοπτική κόντρα στις προσπάθειες εκφυλισμού (VIDEO - ΦΩΤΟ)

 Για δεύτερη μέρα σήμερα, Κυριακή, εκατοντάδες εργαζόμενοι, εκπρόσωποι σωματείων από όλη τη χώρα, βρίσκονται στις θέσεις τους προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες του 38ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας.



Οι προσπάθειες των συνδικαλιστών της ΕΑΚ (ΣΥΡΙΖΑ) και ΔΑΚΕ που ελέγχουν το προεδρείο να εκφυλίσουν τη διαδικασία με ατέλειωτες ώρες αδικαιολόγητης κωλυσιεργίας αλλά και μεθοδεύσεις για να πετύχουν τη νομιμοποίηση "σωματείων" που αποτελούν εργοδοτικούς μηχανισμούς, συνεχίστηκαν και τη δεύτερη μέρα.

Συγκεκριμένα, ενώ το Σάββατο η πλειοψηφία του Σώματος κλήθηκε να ψηφίσει για τη νομιμοποίηση ενός καραμπινάτου εργοδοτικού μηχανισμού, που φέρει τη σφραγίδα του «Σωματείου Τροφίμων», και απέρριψε τη συμμετοχή του (με 138 ψήφους κατά της συμμετοχής έναντι 127 ψήφους υπέρ αυτής), το ίδιο ζήτημα τέθηκε εκ νέου την Κυριακή. Έτσι, οι συνδικαλιστικές παρατάξεις ΕΑΚ (ΣΥΡΙΖΑ) και ΔΑΚΕ, που έβαλαν "στον πάγο" τις εργασίες του Συνεδρίου μετά την παραπάνω εξέλιξη, αξιοποίησαν τις ώρες που θα έπρεπε να διατεθούν για να πάρουν τον λόγο οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι για να κινητοποιήσουν τον μηχανισμό τους. Το πρωί της Κυριακής, έθεσαν εκ νέου το ίδιο θέμα σε ψηφοφορία για να καταφέρουν να νομιμοποιήσουν το "σωματείο" στο οποίο λύνει και δένει η εργοδοσία (177 υπέρ έναντι 146 κατά).

Στην ψηφοφορία για τη νομιμοποίηση του σωματείου, όπως διαπίστωσαν οι αντιπρόσωποι, επιστρατεύτηκε και ο μηχανισμός της ΝΔ προκειμένου να ασκηθεί πίεση στους αντιπροσώπους και να εξασφαλιστεί η συμμετοχή του εργοδοτικού μηχανισμού στο σώμα. Ταυτόχρονα στις διαδικασίες της ψηφοφορίας για την εκλογή της νέας Διοίκησης της Ομοσπονδίας, έχει κατατεθεί κοινό ψηφοδέλτιο των δυνάμεων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, εξέλιξη που επιβεβαιώνει ότι η εργοδοσία έχει επιστρατεύσει όλους τους μηχανισμούς που διαθέτει για να κρατήσει την Ομοσπονδία δεμένη στο άρμα των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων, προκειμένου να έχει τα χέρια της λυμένα ώστε να εφαρμόζει τις ατελείωτες υπερωρίες, τη δουλειά τις Κυριακές, τις ατομικές συμβάσεις, τη μερική απασχόληση. 



"Μπράβο στους διευθυντές", ήταν η οργισμένη αντίδραση δεκάδων αντιπροσώπων που ξεκαθάρισαν ότι όσο και να μετράνε και να ξαναμετράνε οι συγκεκριμένες συνδικαλιστικές παρατάξεις οι εργαζόμενοι δεν αποδέχονται την εργοδοσία και τα στελέχη της μέσα στις γραμμές των σωματείων τους. Το γεγονός ότι "κάποιοι μετράνε τους εργαζόμενους σαν κουκιά" και τους αντιμετωπίζουν "σαν πρόβατα που τους πάνε και τους φέρνουν", κατήγγειλε εκ μέρους της ΔΑΣ, ο Θανάσης Γκώγκος. Την ίδια στιγμή, υπενθύμισε την κατάπτυστη στάση της πλειοψηφίας του προεδρείου που την πρώτη μέρα του Συνεδρίου έφτασαν στο σημείο να κλείνουν τα μικρόφωνα σε εκλεγμένους αντιπροσώπους που προσπάθησαν να πάρουν τον λόγο, προκειμένου να μην ξεκινήσει καν το συνέδριο.

Κόντρα στις προσπάθειες εκφυλισμού, οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ πήραν τον λόγο και μετέφεραν στο σώμα του Συνεδρίου την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους εργαζόμενους μέσα κι έξω από αυτούς, τις πρωτοβουλίες που πήραν τα σωματεία, τους στόχους που θέτουν και τα επόμενα βήματα που σχεδιάζουν. Είναι ενδεικτικό ότι οι δεκάδες αντιπρόσωποι που κλήθηκαν να προσέλθουν για να σηκώσουν τις κάρτες τους για τη νομιμοποίηση του επιμαχου σωματείου, αποχώρησαν τα επόμενα κιόλας λεπτά από την αίθουσα, περιμένοντας να επανέλθουν για την επόμενη ψηφοφορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: