Εργάτη Μπορείς ΧΩΡΙΣ Αφεντικά!

Εργάτη ΜΠΟΡΕΙΣ Χωρίς Αφεντικά!

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Εκατοντάδες σύνεδροι στις θέσεις τους, κόντρα στις διαλυτικές προσπάθειες των εργοδοτικών συνδικαλιστών (VIDEO - ΦΩΤΟ)

 Από σήμερα Σάββατο ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει το Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, με εκατοντάδες συνέδρους, εκπροσώπους σωματείων από όλη τη χώρα, από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη να βρίσκονται στις θέσεις τους προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες. Και παρά τις προσπάθειες των συνδικαλιστών της ΕΑΚ (ΣΥΡΙΖΑ) και ΔΑΚΕ που ελέγχουν το προεδρείο να εκφυλίσουν τη διαδικασία μέσα από ατέλειωτες ώρες αδικαιολόγητης κωλυσιεργίας, σήμερα Σάββατο από το πρωί μέχρι το απόγευμα, οι συνδικαλιστές που εκπροσωπούν υπαρκτά σωματεία, με ζωντανές διαδικασίες και όχι εργοδοτικούς μηχανισμούς περίμεναν υπομονετικά να ξεκινήσει το συνέδριο.

Οι μεθοδεύσεις για να τιναχτεί στον αέρα για μια ακόμα φορά ένα εργατικό συνέδριο έπεσαν στο κενό, με την πλειοψηφία του Σώματος να απορρίπτει μάλιστα τη νομιμοποίηση της συμμετοχής ενός καραμπινάτου εργοδοτικού μηχανισμού, που φέρει τη σφραγίδα του «Σωματείου Τροφίμων». Είναι δε χαρακτηριστικό ότι παρά το γεγονός ότι συζητήθηκε για πολύ ώρα η συμμετοχή του συγκεκριμένου σωματείου, παρά το γεγονός ότι γίνονταν απανωτές καταμετρήσεις της ψηφοφορίας του Σώματος, που κατά πλειοψηφία απέρριπτε τη συμμετοχή του, δεν βρέθηκε ούτε ένας εκπρόσωπος του συγκεκριμένου μηχανισμού να υπερασπιστεί τη συμμετοχή του.

Δεν βρέθηκε ούτε ένας συνδικαλιστής από το συγκεκριμένο "Σωματείο" να έρθει να ψηφίσει έστω τον εαυτό του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θανάσης Γκώγκος, εκ μέρους της ΔΑΣ (συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ) μιλώντας στο Συνέδριο, θυμίζοντας ότι το συγκεκριμένο μόρφωμα έχει απορριφθεί σε όποια διαδικασία και αν έχει επιχειρήσει να νομιμοποιηθεί, πχ. στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.


Κάλεσμα αγώνα από τους συνδικαλιστές της ΔΑΣ

Σήμερα στο συνέδριο, την κεντρική ομιλία εκ μέρους της ΔΑΣ έκανε η πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Ντίνα Γκογκάκη, που στάθηκε μεταξύ άλλων στους ελπιδοφόρους εργατικούς αγώνες των τελευταίων μηνών, όπως των διανομέων της E-food, των λιμενεργατών της COSCO, που μέσα από τις μάχες που έδωσαν έδειξαν στην πράξη πως ακυρώνονται οι αντεργατικοί νόμοι. Όπως είπε,

«Αναδεικνύεται ο δρόμος που μπορούν οι εργαζόμενοι να αποσπάσουν κατακτήσεις μέσα από ΣΣΕ για αυξήσεις στους μισθούς, για 7ωρο-5ήμερο-35ωρο, για κατοχύρωση της Κυριακής αργίας. Είναι ο δρόμος της αντίστασης για να αντιμετωπιστεί η κρατική βία και η καταστολή, η εργοδοτική τρομοκρατία και οι απειλές που στόχο έχουν να βάλουν τους εργατικούς αγώνες στον γύψο, να περιορίσουν τη συνδικαλιστική δράση, να περάσουν λουκέτο στα σωματεία».

Μίλησε επίσης για την προσπάθεια των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, μέσα από τις γραμμές δεκάδων σωματείων να συμβάλλουν στην αναζωογόνηση του εργατικού κινήματος, τονίζοντας ότι «Χωρίς να προσπερνάμε δικές μας αδυναμίες και καθυστερήσεις, θεωρούμε ότι μπήκαμε στα γεμάτα, συμβάλλαμε από την πρώτη στιγμή με εκατοντάδες παρεμβάσεις των σωματείων εμποροϋπαλλήλων και ιδιωτικών υπαλλήλων, των καθαριστριών μέσα σε συνθήκες πανδημίας για να μην βάλει κανένας εργαζόμενος σε κίνδυνο την υγεία του, να παρθούν μέτρα προστασίας σε κάθε χώρο δουλειάς...».

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ομιλία.

Ενώ μιλώντας για τις δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, που βρίσκονταν ως σήμερα στο «κεφάλι» της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΕΑΚ-ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ), τόνισε ότι «είναι οι δυνάμεις που έκαναν ό,τι μπορούσαν για να μην αποκτούν οι αγώνες ταξικό περιεχόμενο, που υπονόμευαν κάθε προσπάθεια διεκδίκησης, που μας βάζουν να διαλέγουμε “Μεσσίες” ανάλογα με τις κυβερνητικές εναλλαγές. Είναι οι δυνάμεις που εκλέγονται μέσα στα γραφεία των επιχειρήσεων, που έκαναν προσπάθεια να εντάξουν στις γραμμές των συνδικάτων δεκάδες διευθυντικά στελέχη και που στήριζαν και στηρίζονται από την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι δυνάμεις-αρχιμάστορες στη νοθεία που αλλοιώνουν την πραγματική βούληση των εργαζομένων, που θεωρούν τα σωματεία «τσιφλίκια» τους, υπονομεύοντας τις συλλογικές διαδικασίες. Μεταπηδούν από Ομοσπονδία σε Ομοσπονδία όταν δεν τους βγαίνουν οι νοθείες ή τα κουκιά, δε διστάζουν να δημιουργήσουν νέα σχήματα προκειμένου να κατοχυρώσουν τη συνδικαλιστική τους επιβίωση όπως βλέπουμε αυτές τις μέρες με τις δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ, έχουν κάνει τα δικαστήρια 2ο σπίτι τους..».

Και εξήγησε ότι «Η μάχη απέναντι στην είσοδο των εργοδοτών στα εργατικά σωματεία δεν ήταν ούτε είναι για εκτόνωση αλλά ζήτημα ζωτικής σημασίας για τους εργαζόμενους. Είναι γραμμή άμυνας και επίθεσης παράλληλα απέναντι στην διαρκή προσπάθεια της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων να περνάει πιο εύκολα η γραμμή του εταιρισμού στους εργαζόμενους, η ταξική ειρήνη μέσα στους χώρους δουλειάς».

Τέλος, εκ μέρους της ΔΑΣ, απηύθυνε «κάλεσμα αγώνα στους αντιπροσώπους του 38ου Συνεδρίου και σε όσους εργαζόμενους δε συμβιβάζονται με τη σημερινή κατάσταση, που παλεύουν καθημερινά μαζί με τα συνδικάτα τους, που προβληματίζονται, που έχουν όνειρα για τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους, για τη νέα βάρδια των εργαζομένων. Σας καλούμε να συμβάλλετε ώστε να δυναμώσει η συζήτηση για την οργάνωση του αγώνα και για το πλαίσιο διεκδικήσεων που απαιτείται για να έχει επιτυχία η αναμέτρηση με την αντεργατική πολιτική. Σας καλούμε να κάνετε ένα βήμα παραπάνω για δυναμώσει ο ταξικός πόλος στην ΟΙΥΕ, να δυναμώσουν οι αντιστάσεις και η αντεπίθεση των εργαζομένων, να ανασυνταχτεί το συνδικαλιστικό-εργατικό κίνημα. Να εμπιστευτείτε και να στηρίξετε τις δυνάμεις της ΔΑΣ στην ΟΙΥΕ, το ΠΑΜΕ σε αυτόν το δύσκολο αλλά ελπιδοφόρο αγώνα.

Οι εργαζόμενοι σήμερα έχουν και τη δύναμη και τη θέληση να αλλάξουν τα πράγματα, να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις. Για να γίνει νόμος το δίκιο μας! Σε αυτόν τον δρόμο σας καλούμε να έρθετε μαζί μας, να στηρίξετε τη ΔΑΣ στην κάλπη αύριο και κυρίως να βρεθούμε από αύριο κιόλας στους αγώνες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: