Εργάτη Μπορείς ΧΩΡΙΣ Αφεντικά!

Εργάτη ΜΠΟΡΕΙΣ Χωρίς Αφεντικά!

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024

Η 8 Μάρτη, η ημέρα της γυναίκας, ποτέ δεν ήτανε γιορτή

 


8 ΜΑΡΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

 Το Δ.Σ του Σωματείου χαιρετίζει την επέτειο της 8ης Μαρτίου, Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας η οποία καθιερώθηκε το 1910.

Αυτή ήταν η απαρχή του οργανωμένου γυναικείου κινήματος. Οι γυναίκες πλέον συνειδητοποιούν την αξία και το ρόλο τους ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας, καθώς και την ανάγκη ανάδειξης και διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους.

Σήμερα, παρά τις σημαντικές κατακτήσεις του γυναικείου κινήματος, η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι ζητούμενο. Οι γυναίκες συνεχίζουν να αποτελούν ένα κομμάτι της καπιταλιστικής κοινωνίας που υφίσταται πολύ μεγάλη εκμετάλλευση. Παρότι σημειώνεται σχετική υποχώρηση του γυναικείου κινήματος, δεν λείπουν και σήμερα παραδείγματα γυναικών που πρωτοπορούν στους αγώνες για εργατικές και γυναικείες διεκδικήσεις.

Η πραγματικότητα και τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι γυναίκες πλήττονται με μεγαλύτερη σφοδρότητα από τη φτώχεια, την ανεργία, τη μερική απασχόληση και την ανασφάλιστη εργασία. Επιπλέον, τις εργαζόμενες γυναίκες κάθε μέρα τις περιμένει η οικιακή εργασία, η οποία φυσικά είναι απλήρωτη. Η φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων και των ασθενών πέφτει στις γυναίκες. Στην πλειονότητά τους τα θύματα βίας είναι γυναίκες. Η πρώτη αιτία θανάτου γυναικών στον πλανήτη είναι η βία, και μάλιστα μέσα στην οικογένεια! Μία στις πέντε γυναίκες πέφτει θύμα κακοποίησης μέσα στο σπίτι.

Το κεφάλαιο και οι εκπρόσωποί του, δεν πρόκειται ποτέ να είναι σύμμαχοι των γυναικών στους αγώνες τους για ισότητα ακριβώς επειδή πάντα θα χρειάζονται μια δεξαμενή ευάλωτου εργατικού δυναμικού, που θα πληρώνεται λιγότερο, θα είναι όμηρος στην εργοδοτική αυθαιρεσία και ταυτόχρονα θα αποτελεί το δούρειο ίππο για την ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα όλων των εργαζόμενων, αντρών και γυναικών.

Η 8 Μάρτη, η ημέρα της γυναίκας, ποτέ δεν ήτανε γιορτή. Ήταν μέρα σύμβολο για τους αγώνες των γυναικών ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης, στην εργασία, την κοινωνία, την οικογένεια. Όπως και το μακρινό 1857 που ξέσπασε ο ηρωικός αγώνας των εργατριών της Νέας Υόρκης, έτσι και σήμερα αυτή η μέρα συνδέεται με τον αγώνα για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των γυναικών από την επίθεση του κεφαλαίου, τη διεκδίκηση μόνιμης δουλειάς και αυξήσεων στους μισθούς, τη διασφάλιση του δικαιώματος στη μητρότητα και την χορήγηση παράταση άδειας με αποδοχές για το μεγάλωμα των παιδιών και στους δύο γονείς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Δεν ξεχνάμε τις γυναίκες που διαχρονικά αγωνίστηκαν, πολέμησαν, θυσιάστηκαν για ελευθερία, δημοκρατία, δικαιοσύνη, δικαιώματα, ισότητα.

Αγωνιζόμαστε για μια ζωή με κοινωνική ισοτιμία των δυο φύλλων και χειραφέτηση των σχέσεων τους από οποιαδήποτε καταπίεση και οικονομική εξάρτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: