Εργάτη Μπορείς ΧΩΡΙΣ Αφεντικά!

Εργάτη ΜΠΟΡΕΙΣ Χωρίς Αφεντικά!

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022

Ανοιχτή επιστολή του Εργατικού Κέντρου Άρτας στους εργαζόμενους.

 Η εργοδοσία μετατρέπει το θύμα σε θύτη.


 Σκοτώθηκες; Ας πρόσεχες.

Τη λογική αυτή επιδιώκει να κάνει νόμο η εργοδοσία, στην εξελισσόμενη δίκη για το έγκλημα της εργοδοσίας στο εργοστάσιο ΗΠΕΙΡΟΣ, για το θάνατο του νεαρού εργάτη Χρήστου Ζορμπά, που σκοτώθηκε από ηλεκτροπληξία, στις 6 Ιουνίου του 2020 στο εν λόγω εργοστάσιο. Ξεδιάντροπα προσπαθούν να εξαφανίσουν τα στοιχεία του εγκλήματος παρουσιάζοντας τιμολόγια για γάντια που δεν είναι κατάλληλα για ηλεκτρολογική δουλειά αλλά για καθαριότητα! Αρνούνται ότι μια επιχείρηση μεγαθήριο με συνεχείς επεκτάσεις πρέπει να έχει ρελέ διαφυγής ώστε να μη γίνει παρανάλωμα του πυρός κάποιος που εκτελεί ηλεκτρολογικές εργασίες! Μάλιστα όλα τα παραπάνω τα στήριξαν με πληρωμένο μάρτυρα, συνομιλητή του ΣΕΒ, που προσπάθησε να αποδείξει ότι ο μόνος που έφταιγε για το θάνατο του ήταν ο ίδιος ο εργάτης, τολμώντας να ξεστομίσει ότι είναι ντροπή να αποκαλούμε εργάτη το νεκρό συνάδελφό μας! 

Εξελίσσεται στο δικαστήριο μια προσπάθεια απαλλαγής της εργοδοσίας από την υποχρέωση της να διασφαλίζει στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας για τους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι για την εργοδοσία αποτελούν εμπόδιο και κόστος για την καλπάζουσα κερδοφορία τους. Ούτε λίγο ούτε πολύ, πάνε να παγιώσουν μια αντίληψη ότι τα μέτρα σε κάθε χώρο είναι ευθύνη των εργαζομένων και περιλαμβάνονται στο μισθό τους. Δεν είναι τυχαίο, ότι ενώ γράφουν και το πόσες φορές πήγε προς νερού του κάποιος, παραδόξως δεν έχουν ούτε ένα χαρτί για το αν έδωσαν και πότε ένα ζευγάρι κατάλληλα γάντια. 

 Στην σημερινή ζούγκλα των εργασιακών σχέσεων, προειδοποιούμε ότι έρχονται και χειρότερα. Και στις γαλέρες της παραγωγής κέρδους, ένα μακελειό διαρκείας βρίσκεται σε εξέλιξη, με τη ζωή του εργάτη να κοστολογείται, με μέτρο σύγκρισης, αν κοστίζουν πιο πολύ συγκροτημένα μέτρα προστασίας, από μια ψευτοαποζημίωση, που και αυτή πάνε να την καταργήσουν. Η ανάπτυξή δεν λογαριάζει σακατεμένους και νεκρούς εργάτες. Απαιτεί τεράστια ποσοστά κέρδους, σμπαραλιασμένα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. 

 Για τον συνάδελφο μας Χρήστο Ζορμπά, για κάθε νεκρό εργάτη, να μην αφήσουμε να συγκαλύψουν το έγκλημα. Οι εργάτες είναι αναλώσιμοι μπροστά στα κέρδη τους. Αυτό είναι το πρόσταγμα του κράτους, της εργοδοσίας, όλων των κυβερνήσεων. Έχουν επιβάλλει “Νταχάου” στους χώρους δουλειάς με εντατικοποίηση, ισοπέδωση ωραρίων και συμβάσεων, ανυπαρξία μέτρων για την ασφάλεια των εργαζομένων. Το ποτάμι οργής που από τη πρώτη στιγμή ξεχύθηκε στην Άρτα δεν θα αφήσει να σβηστεί το έγκλημα.

 Το Εργατικό Κέντρο της Άρτας, απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους και τους καλεί να υπερασπίσουν μαζικά και αποφασιστικά το δικαίωμα στη ζωή. 

 Όλοι και Όλες:

  •  Την Δευτέρα 4 Ιούλη στις 8.30 μ.μ. στη σύσκεψη του Εργατικού Κέντρου για συζήτηση με την εξέλιξη της δίκης και την οργάνωση της πάλης μας.
  •  Την Τρίτη 12 Ιουλίου στις 8.30 μ.μ. συγκέντρωση και πορεία από την πλατεία Κιλκίς.
  •  Την Τετάρτη 13 Ιουλίου, από το πρωί στις 9.30, διαρκής συγκέντρωση στο πρωτοδικείο Άρτας, όπου αναμένεται η ολοκλήρωση της δίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: