Εργάτη Μπορείς ΧΩΡΙΣ Αφεντικά!

Εργάτη ΜΠΟΡΕΙΣ Χωρίς Αφεντικά!

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022

Εργατικό κέντρο Άρτας

 6 ΑΠΡΙΛΗ - ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

Οργανώνονται τα συνδικάτα για τη μεγάλη μάχη



35,9% των μισθωτών ζει με 416 ευρώ τον μήνα!

Με πανελλαδική 24ωρη απεργία στις 6 Απρίλη σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, τα συνδικάτα κλιμακώνουν την πάλη τους και διεκδικούν την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς. Με νέα ώθηση από τα συλλαλητήρια στις 26 Φλεβάρη, στην Αθήνα και όλη τη χώρα, στα οποία εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις συντόνισαν τον βηματισμό και τις δυνάμεις τους, η προετοιμασία της 24ωρης απεργίας αποτελεί τη νέα μεγάλη μάχη που δίνουν σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο έχει ήδη παρουσιάσει σε συνέντευξη Τύπου την πρόταση των συνδικάτων για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις να δώσουν τη μάχη για την επιτυχία της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 6 Απρίλη.

Το ΠΑΜΕ ξεκαθαρίζει ότι σε «πρώτο πλάνο μπαίνει ο διεκδικητικός αγώνας για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς, για να δοθεί απάντηση στην ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης και στα αλματώδη κύματα αυξήσεων στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο που κάνουν τον λαό μας να παγώνει και να σκέφτεται αν θα ανοίξει τους λογαριασμούς».

«Διαμορφώνουμε πρόταση για 825 ευρώ κατώτατο μεικτό μισθό, που παίρνει υπόψη το γεγονός ότι ήδη σήμερα ο κατώτατος μεικτός μισθός βρίσκεται στα 663 ευρώ, στο ύψος δηλαδή του 2007. Κριτήριο για τον ορισμό του ύψους του μισθού είναι η ανάγκη να αναπληρωθεί ένα μέρος των μεγάλων απωλειών του εργατικού εισοδήματος», τονίζει μεταξύ άλλων η Εκτελεστική Γραμματεία.

Παράλληλα, το ΠΑΜΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου μπροστά στις επικίνδυνες εξελίξεις με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και καλεί τους εργαζόμενους να απαιτήσουν «να μείνει η Ελλάδα εκτός σχεδιασμών από το νέο σφαγείο που έστησαν οι ιμπεριαλιστές». «Η ελπίδα δεν βρίσκεται στη συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους αλλά στην πάλη των λαών», σημειώνει.

Η πρόταση των συνδικάτων στηρίζεται στις εξής διεκδικήσεις: Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων για τις ΣΣΕ και τους μισθούς. Επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ ως αφετηρία για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Γενική μείωση του χρόνου εργασίας, με 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Επαναφορά κατακτήσεων όπως τριετίες, αρχή της ευνοϊκότερης σύμβασης, κυριακάτικη αργία, πληρωμή υπερωριών κ.ά. Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτατου μισθού. Κατάργηση του απαράδεκτου διαχωρισμού στην καταγγελία σύμβασης (απόλυση) με ή χωρίς προειδοποίηση. Ουσιαστική προστασία των εργαζόμενων γυναικών και της μητρότητας.

Με 416 ευρώ πάνω από ένας στους τρεις εργαζόμενους!

Στο μεταξύ, νέα στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι με μισθούς πείνας ζει πάνω από το 1/3 των μισθωτών έδωσε προχτές ο ΕΦΚΑ. Οπως προκύπτει από τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις των επιχειρήσεων, τον Γενάρη του 2021, οι 779.665 εργαζόμενοι που εργάζονταν με μερική απασχόληση (35,9% του συνόλου των μισθωτών που ανέρχονται σε 2.168.847) είχαν μέσο μισθό 479,14 ευρώ μεικτά ή 416 ευρώ καθαρά.

Εντύπωση προκαλεί και η μεγάλη αύξηση της μερικής απασχόλησης που εκτινάχτηκε στο 35,6% από το επίπεδο του 30% που κινούνταν τους προηγούμενους μήνες. Επιπλέον ο μέσος μισθός όλων των μισθωτών πλήρους και μερικής απασχόλησης διαμορφώθηκε στα 987,3 ευρώ μεικτά, που σημαίνει ότι ο καθαρός μέσος μισθός, μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών, δεν ξεπερνά τα 850 ευρώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: