Εργάτη Μπορείς ΧΩΡΙΣ Αφεντικά!

Εργάτη ΜΠΟΡΕΙΣ Χωρίς Αφεντικά!

Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΈΝΤΡΟ ΆΡΤΑΣ

ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΜΠΑΡΑΖ ΑΝΤΙΛΑΪΚΩΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΕΩΝ

Νέα δώρα για το κεφάλαιο, «χτυπά η καμπάνα» για τον λαό


Μεταξύ άλλων, οι επιχειρηματικοί όμιλοι για τη νέα χρονιά «έχουν λαμβάνειν»:

• Απευθείας «ζεστό» χρήμα πάνω από 11 δισ., από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), ύψους 7,8 δισ. ευρώ, συν τις εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, που υπολογίζονται για φέτος στα 3,2 δισ. ευρώ.

• Νέες φοροαπαλλαγές και κίνητρα, για συγχωνεύσεις, εξαγορές και εταιρικούς μετασχηματισμούς.

Ηδη από 1η του μήνα μειώνονται οι φορολογικοί συντελεστές των επιχειρηματικών κερδών στο 22% από 24%, κατά 50% ο φόρος στη συγκέντρωση κεφαλαίου σε περιπτώσεις εταιρικών συγχωνεύσεων, χορηγείται προσαυξημένη έκπτωση για επιχειρηματικές δαπάνες που αφορούν την «πράσινη» οικονομία, την Ενέργεια και την ψηφιοποίηση και δίνονται φορολογικά κίνητρα για συνενώσεις και συνεργασίες επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης επιπλέον έκπτωσης επί του φόρου εισοδήματος.

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι πληρώνουν για μια ακόμα χρονιά κάτω από το 5,5% των συνολικών φορολογικών βαρών.

• Την ίδια ώρα, για τη διαμόρφωση μιας ακόμα φτηνότερης εργατικής δύναμης το «ταμείο» των ομίλων από 1η του μήνα «γράφει»:

-- Τη μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών, μέτρο που θα συμβάλει στην παραπέρα μείωση του «μη μισθολογικού κόστους» για τις μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ συσσωρεύονται «τρύπες» στα Ταμεία, οι οποίες αργά ή γρήγορα θα φορτωθούν κι αυτές στους ασφαλισμένους.

-- Την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από τον κρατικό προϋπολογισμό και επιδότηση 200 ευρώ της εργοδοσίας σε περίπτωση πρόσληψης μακροχρόνια ανέργου, για περίοδο 6 μηνών. Μέσω της φορολογίας δηλαδή εργαζόμενοι και άνεργοι θα πληρώνουν τον εργοδότη τους για τον πενιχρό μισθό.

Αυτά ως «κερασάκι στην τούρτα» του συνολικού αντεργατικού πλαισίου, που θωρακίζεται παραπέρα και με την τυπική ενεργοποίηση από 1η του μήνα του κατάπτυστου νόμου Χατζηδάκη.

• Παραπέρα θωράκιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και «απαλλαγή» από «κόκκινα» δάνεια.

Σύμφωνα με τον στόχο που έχει τεθεί, στο τέλος του 2022 η μάζα με τα «κόκκινα» δάνεια θα υποχωρήσει σε μονοψήφια ποσοστά σε σχέση με το σύνολο των τραπεζικών χορηγήσεων και πλησίον του μέσου όρου στην ΕΕ. Στην κατεύθυνση αυτή συμβάλλει η επέκταση του σχεδίου «Ηρακλής», που αφορά το κρατικό πακέτο εγγυήσεων για τη μεταβίβαση «κόκκινων» δανείων από τις τράπεζες σε άλλους «επενδυτές».


...νέα δεσμά για τον λαό

Την ίδια ώρα που όλα τα παραπάνω εξασφαλίζουν τις «θετικές προοπτικές» για τα καπιταλιστικά κέρδη και τις προβλέψεις για μεγάλους ρυθμούς ανάκαμψης για τη νέα χρονιά, για τον λαό το «καλεντάρι» της νέας χρονιάς «γράφει» μεταξύ άλλων:

-- Εκτόξευση της φοροληστείας με πάνω από 3,5 δισ. πρόσθετους φόρους, συνολικά 50 δισ. Από αυτά, τα 2 δισ. θα είναι από αύξηση των έμμεσων φόρων, από όπου προέρχονται πάνω από τα μισά έσοδα του κράτους.

Παράλληλα προωθούνται και μια σειρά από «πράσινα» χαράτσια, οι λεγόμενοι «ίδιοι πόροι» της ΕΕ που θα χρηματοδοτήσουν τα πακέτα για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Για παράδειγμα, από 1/1 ξεκινάει το «καπέλο» των 10 λεπτών στα ποτήρια του καφέ.

-- Συνέχιση των περικοπών σε ό,τι αφορά τις κάθε είδους κοινωνικές δαπάνες, με «εμβληματικότερο» παράδειγμα το πετσόκομμα, εν μέσω μάλιστα πανδημίας, της κρατικής χρηματοδότησης για τα νοσοκομεία κατά 139 εκατομμύρια, τη μείωση κατά 52% για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (από 268 εκατ. ευρώ το 2021, τώρα πέφτει στα 138 εκατ. ευρώ), των προνοιακών επιδομάτων κατά 45 εκατ. ευρώ.

-- Την ίδια ώρα βαρύς είναι ο λογαριασμός και των νέων χρεών - που υπολογίζονται σε πάνω από 5 δισ. - που έχουν συσσωρευτεί ιδιαίτερα στις πλάτες επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων. 

 -- Πρόσθετα σε όλα αυτά, ο λαός καλείται να πληρώσει την καπιταλιστική ανάπτυξη, όπως και τα «επεκτατικά μέτρα» του προηγούμενου διαστήματος, με ένα τεράστιο κύμα ακρίβειας που ήδη, εδώ και πάνω από 6 μήνες, ροκανίζει το λαϊκό εισόδημα. Ο πληθωρισμός το προηγούμενο διάστημα «έτρεχε» με 5%, τρώγοντας σύμφωνα με τους υπολογισμούς δυο μισθούς επιπλέον τον χρόνο, ενώ ήδη έχουν προαναγγελθεί για τη νέα χρονιά αυξήσεις στα σούπερ μάρκετ, ακόμα και της τάξης του 40%! Την ίδια ώρα, η πολιτική της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας και του «πράσινου New Deal» βυθίζει πολύ βαθιά στην ενεργειακή φτώχεια τον λαό, με την εκτίναξη των τιμών του ρεύματος και του φυσικού αερίου.

Βαριά η αλυσίδα του Συμφώνου Σταθερότητας

Τα παραπάνω δείχνουν και το τι έχει να περιμένει ο λαός από τη συζήτηση που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην ΕΕ για ένα «πιο ευέλικτο» Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που προσωρινά έχει ανασταλεί, προκειμένου οι αστικές κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε «γενναία» μέτρα στήριξης του κεφαλαίου κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της καπιταλιστικής κρίσης.

Η κοινή απαίτηση τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, που ζητάνε αναπροσαρμογή των κριτηρίων και εξαίρεση από το έλλειμμα και το χρέος των δαπανών για τους εξοπλισμούς, για την «πράσινη» ανάπτυξη και τη διαχείριση της φτώχειας, όπως και τη μονιμοποίηση του Ταμείου Ανάπτυξης, όχι μόνο δεν έχουν καμία σχέση με τις λαϊκές ανάγκες, αλλά αντίθετα σηματοδοτούν και νέα βάρη στους λαούς, προκειμένου να διασφαλίζεται επιπλέον «δημοσιονομικός χώρος» για το κεφάλαιο και τα επόμενα χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση, με βάση τις διαδικασίες του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, στο α' τετράμηνο του 2022 θα δοθούν οι κατευθυντήριες γραμμές της Κομισιόν για το 2023, με βάση τις οποίες οι κυβερνήσεις της ΕΕ μέχρι το τέλος Ιούνη θα υποβάλουν τα εθνικά προγράμματα σταθερότητας και τα αναθεωρημένα Μεσοπρόθεσμα Πλαίσια Δημοσιονομικής Στρατηγικής, με την επόμενη «φουρνιά» των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: