Εργάτη Μπορείς ΧΩΡΙΣ Αφεντικά!

Εργάτη ΜΠΟΡΕΙΣ Χωρίς Αφεντικά!

Σάββατο 7 Αυγούστου 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΡΤΑΣ

 Η εργοδοσία αρπάζει την ευκαιρία: «Μαχαίρι» σε μέτρα προστασίας και απειλές σε εργαζόμενους


Η εταιρεία ανακοινώνει ότι όλοι όσοι δεν έκαναν το εμβόλιο δεν θα ανανεωθεί η σύμβασή τους, καθώς επίσης ότι όσοι εργαζόμενοι αορίστου κολλήσουν τον ιό και δημιουργήσουν πρόβλημα στην καλή λειτουργία της επιχείρησης θα απολύονται χωρίς αποζημίωση και θα πηγαίνουμε στα δικαστήρια ζητώντας αποζημίωση για διαφυγόντα κέρδη. Για τους λόγους αυτούς, παρακαλούμε όσους αγαπούν την επιχείρηση και δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν να παραιτηθούν από μόνοι τους».

Η παραπάνω «ενημέρωση» εργοδοσίας μεγάλης επιχείρησης στους εργαζόμενους είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα του νέου γύρου ξεσαλώματος που είναι σε εξέλιξη σε χώρους δουλειάς, με τις πλάτες της κυβέρνησης και πρόσχημα τους εμβολιασμούς. Οι ίδιοι εργοδότες δηλαδή που με κριτήριο τα κέρδη τους δεν έχουν πάρει ούτε ένα μέτρο προστασίας στους χώρους δουλειάς, που δεν διέθεταν ούτε μάσκες, που δεν έκαναν τεστ στο προσωπικό, επειδή αυτά «κοστίζουν», τώρα φορτώνουν στους εργαζόμενους και τα αποτελέσματα αυτών των ελλείψεων, ακολουθώντας τη γραμμή της κυβέρνησης: «Υπάρχουν τα εμβόλια, τραβάτε να εμβολιαστείτε, εσείς έχετε την ευθύνη».

Αλλη χαρακτηριστική ενημέρωση από μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο γνωστοποιεί στους εργαζόμενους που δεν θα εμβολιαστούν ότι πρέπει να φορούν διαρκώς μάσκα, ότι δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν σε κοινόχρηστους χώρους και ότι σε περίπτωση παραβίασης των παραπάνω «η εταιρεία δεν θα κάνει δεκτή την παροχή της εργασίας και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής μισθού».

Αποθρασυμένοι οι εργοδότες από την αντιεπιστημονική κυβερνητική τροπολογία

Σαν «έτοιμη από καιρό» λοιπόν η εργοδοσία, που από την πρώτη στιγμή της πανδημίας μετέτρεψε τους χώρους δουλειάς σε εστίες υπερμετάδοσης, έσπευσε να αξιοποιήσει τους εμβολιασμούς ως πρόσχημα για ένταση της αντεργατικής επίθεσης. Αποθρασυμένοι από την αντιεπιστημονική τροπολογία της κυβέρνησης για την «υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών», αλλά και από την κάλυψη που τους παρείχαν τα κυβερνητικά στελέχη, οι εργοδότες ξεκίνησαν ένα μπαράζ απειλών και εκβιασμών, προειδοποιήσεων για στερήσεις μισθών και αναγκαστικές άδειες άνευ αποδοχών σε όσους δεν εμβολιαστούν.

Η αρχή έγινε άλλωστε από την ίδια την κυβέρνηση, με υπουργούς να χαρακτηρίζουν «εχθρούς της επιχείρησης» εργαζόμενους που δεν εμβολιάζονται και να προαναγγέλλουν γενίκευση του μέτρου της υποχρεωτικότητας μετά τους υγειονομικούς. Μάλιστα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι εργαζόμενοι στην Εστίαση και στον Τουρισμό θα πληρώνουν από την τσέπη τους ένα rapid test τη βδομάδα σε περίπτωση που δεν έχουν εμβολιαστεί, ενώ στον εργοδότη ανατίθεται η ευθύνη να το ελέγχει.

Ετσι, στην «ασυλία» που απολαμβάνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι εδώ και ενάμιση χρόνο, αφού οι χώροι δουλειάς έμειναν εκτός ελέγχων, τώρα προστίθενται περισσότερα εργαλεία ώστε να ξεφορτώνονται τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων για ουσιαστικά μέτρα προστασίας. Κι αυτό την ίδια στιγμή που επιβεβαιώνεται πια ότι από μόνοι τους οι εμβολιασμοί δεν αρκούν για να ανασχεθεί η διάδοση της πανδημίας, δεν έχει μελετηθεί το τι αφήνει ο ιός σε έναν ασθενή, ακόμα κι αν νόσησε ελαφρά. Δηλαδή κριτήριο δεν είναι το πώς δεν θα νοσήσει ο εργαζόμενος, το πώς δεν θα κολλήσει τον ιό, αλλά το πώς θα είναι στη διάθεση της εργοδοσίας σε κάθε περίπτωση, το πώς, αν κολλήσει, δεν θα νοσήσει βαριά, δεν θα χρειαστεί άδεια και άλλα τέτοια «ζημιογόνα».

Επιπλέον, οχυρωμένοι πίσω από τους εμβολιασμούς, εργοδότες ανακοινώνουν στους εργαζόμενους «τίτλους τέλους» σε μέτρα προστασίας, προετοιμάζοντας ουσιαστικά για έναν Σεπτέμβρη που εργαζόμενοι θα καλούνται να πηγαίνουν για δουλειά ακόμα κι αν νοσούν, γιατί αυτό «συμφέρει την εταιρεία». Θυμίζουμε άλλωστε ότι στη Μ. Βρετανία ήδη άρχισαν να ανακοινώνονται περικοπές στην αναγκαία καραντίνα για εργαζόμενους σε ομίλους σούπερ μάρκετ. Ετσι, οι εργοδότες καλούν στενές επαφές κρουσμάτων για δουλειά, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την αλυσίδα της μετάδοσης του ιού.

«Δεν δικαιούστε προστασία αν είστε εμβολιασμένοι»

Στο ίδιο μοτίβο, χαρακτηριστική είναι η περίπτωση εργαζόμενης στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου που η διοίκηση αρνήθηκε να της δώσει άδεια «ειδικού σκοπού», την οποία ζήτησε επειδή το παιδί της νοσούσε με κορονοϊό. Η απόρριψη του αιτήματος για άδεια έγινε με την αιτιολογία ότι η εργαζόμενη ήταν εμβολιασμένη. Τι κι αν η μία μετά την άλλη οι μελέτες δείχνουν ότι ακόμα και οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν τον ιό, ότι ειδικά η μετάλλαξη «Δέλτα» μεταδίδεται εύκολα, και από όσους έχουν κάνει το εμβόλιο; Στο φόντο των ελλείψεων προσωπικού στα νοσοκομεία, κυβέρνηση και διοικήσεις προτιμούν να ρισκάρουν τη μετάδοση του ιού ανάμεσα σε υγειονομικούς και ασθενείς παρά να εξασφαλίσουν ότι αυτός δεν θα μπει στους θαλάμους και στις άλλες υπηρεσίες. Η ειρωνεία είναι μάλιστα ότι αυτή η εξέλιξη έγινε γνωστή τις ίδιες μέρες που η κυβέρνηση ψήφιζε στη Βουλή την «υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών» για το υγειονομικό προσωπικό, που συνοδεύτηκε προπαγανδιστικά με τόνους συκοφαντίας για νοσηλευτές και γιατρούς που δεν εμβολιάζονται και «διασπείρουν τον ιό στα νοσοκομεία».

Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση των εργαζομένων με πρόγραμμα ΕΣΠΑ στον δήμο Αλίμου, όπου η δημοτική αρχή όρισε ως «τρόπο καλής εκτέλεσης της παροχής εργασίας» τον εμβολιασμό, βγάζοντας σε άδεια άνευ αποδοχών όποιον εργαζόμενο για οποιονδήποτε λόγο δεν εμβολιαστεί. Ετσι, η δημοτική αρχή επιχείρησε να απολύσει εργαζόμενους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, με το Συνδικάτο ΟΤΑ να παρεμβαίνει άμεσα ώστε να ακυρωθούν οι απαράδεκτες μεθοδεύσεις.

Εξίσου χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση εργοστασίων στον κλάδο της Χημικής Βιομηχανίας στην Αττική. Ανάμεσα στις εργοδοτικές ανακοινώσεις ήταν και εκείνη που απειλούσε τους εργαζόμενους ότι «όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου, από επιλογή τους, με την επιστροφή τους θα αναλάβουν με δικά τους έξοδα το κόστος του μοριακού τεστ και στη συνέχεια το κόστος ενός rapid test εβδομαδιαίως»! Στον ίδιο ντορό, άλλη επιχείρηση του κλάδου απειλεί ότι «σε περιπτώσεις μη εμβολιασμένων η εταιρεία θα εξετάσει μέτρα οικονομικής φύσης» και ξεκαθαρίζει πως το κόστος του τεστ θα επιβαρύνει τον ίδιο τον εργαζόμενο.

Η απόλυτη στρέβλωση

Αν επιβεβαιώνουν κάτι τα παραπάνω, είναι ότι η εργοδοσία με τις πλάτες της κυβέρνησης προχωρά στην απόλυτη στρέβλωση: Αντί ο αναγκαίος και πολύτιμος εμβολιασμός να αξιοποιείται συνδυασμένα με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας ώστε να εκμηδενίζονται οι πιθανότητες νόσησης, επιπλοκών και διάδοσης του ιού, γίνεται ένα ακόμα «πολυεργαλείο»: Είτε για να πάνε περίπατο οι ευθύνες των επιχειρηματικών ομίλων απέναντι στο προσωπικό, είτε για να γίνει ένα ακόμα «ξεσκαρτάρισμα», να στοχοποιούνται εργαζόμενοι στο πλαίσιο της «ατομικής ευθύνης».

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την ένταση των διεκδικήσεων που προβάλλουν τα εργατικά συνδικάτα, που μπορούν μαζί με τους αναγκαίους εμβολιασμούς να εξασφαλίσουν την ουσιαστική προστασία του λαού και των παιδιών του. Δηλαδή, μέτρα στήριξης του δημόσιου τομέα Υγείας και επίταξη του ιδιωτικού τομέα. Καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού, με εξαντλητική ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων. Αμεσα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα ΜΜΜ, στα σχολεία και στα πανεπιστήμια. Επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ, με αποκλειστική επιβάρυνση του κράτους και των εργοδοτών. Μέτρα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, με εξασφάλιση κατάλληλων αιθουσών και καθαριότητας, με προσλήψεις εκπαιδευτικών κ.ο.κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: