Εργάτη Μπορείς ΧΩΡΙΣ Αφεντικά!

Εργάτη ΜΠΟΡΕΙΣ Χωρίς Αφεντικά!

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛHΛΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ

 

Μας αποκάλεσαν ήρωες για να μας ρίξουν στάχτη στα μάτια!

Δε θα γίνουμε οι “παράπλευρες απώλειες”

Δε θα επιτρέψουμε να παίζουν με την ζωή και την υγεία μας.

Συναδέλφισσες-συνάδελφοι,

Εργαζόμενοι από αρκετές πόλεις που στηρίζουν το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ, σας καλούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, για τα κοινά μας προβλήματα, τους φόβους και τις ανησυχίες. Για να μη μένουμε θεατές στις εξελίξεις που αφορούν τη ζωή μας, την υγεία μας, τη δουλειά μας.

Τα κέρδη τους…

Ένας χρόνος πανδημίας! Ένας χρόνος που ο εργοδότης μας βλέπει τα κέρδη τ0που να έχουν εκτοξευτεί με τη δική μας εργασία, μέσα από τον φόβο, την ανασφάλεια και την καθημερινή εντατικοποίηση στις αποθήκες τα καταστήματα και τα γραφεία.

Οι νεκροί μας…

Μετράμε ήδη 2 νεκρούς στην επιχείρηση, εκατοντάδες κρούσματα και νοσούντες παρά το κλίμα ησυχίας που προσπαθεί να περάσει η εργοδοσία. Γι αυτό άλλωστε και κανείς δε μιλά! Ούτε το επιχειρησιακό σωματείο που εμφανίζεται μόνο μέσω ανακοινώσεων της Διοίκησης στη χάση και στη φέξη ούτε φυσικά η επιχείρηση. Κρύβονται όλοι πίσω από τα πρωτόκολλα υγείας που εφαρμόζονται τάχα κατά γράμμα. Τι κι αν η εμπειρία από την Ευρώπη και την Αμερική έδειχνε που πάει η κατάσταση για τους εργαζόμενους στα super market. Τώρα έχουμε ήδη αποκτήσει τη δική μας εμπειρία..

Έρευνες και επιστημονικές μελέτες φωτογραφίζουν τα super market ως τους βασικούς χώρους διασποράς του ιού. Όλο και περισσότεροι επιστήμονες μιλούν για την πραγματική ανυπαρξία μέτρων στους χώρους δουλειάς.

Σήμερα είναι πιο ξεκάθαρο ότι τόσο η εργοδοσία όσο και η κυβέρνηση είναι αυτοί που ευθύνονται για το γεγονός πως τουλάχιστον το 15% των συναδέλφων έχει νοσήσει, που πολλοί συνάδελφοι μας είτε νοσηλεύονται είτε νοσηλεύεται κάποιος άνθρωπος τους, αφού μεταφέραμε τον ιό στο σπίτι.

Διεκδικούμε ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, χωρίς καθυστέρηση:

Οι απώλειες των συναδέλφων μας από κορονοϊό να αναγνωριστούν ως εργατικά ατυχήματα καθώς υπάρχει δεδομένος επαγγελματικός κίνδυνος. Δεν γίνεται καθημερινά όλους αυτούς τους μήνες να ρισκάρουμε τη ζωή και να τη βάζουμε σε κίνδυνο, να είμαστε διαρκώς εκτεθειμένοι για ώρες στον ιό και όταν έρθει μια επιδείνωση της υγείας μας ή ακόμα αν χάσουμε τη ζωή μας, να είμαστε ξεκρέμαστοι ή να αφήνουμε ξεκρέμαστη την οικογένεια μας.

Με πρωτόκολλα κομμένα και ραμμένα στις ανάγκες τους χωρίς να προσφέρουν καμία ουσιαστική προστασία για την υγειά μας. Με τις ιχνηλατήσεις να τις κάνουν οι υπεύθυνοι των καταστημάτων.

Η εταιρεία συνεχίζει να αρνείται να κλείσει οποιοδήποτε κατάστημα που προκύπτει κρούσμα ή συρροή κρουσμάτων. Δεν ενημερώνει κανέναν, ούτε καταναλωτές ούτε προμηθευτές, προφανώς γιατί η υγειά μας περνά σε δεύτερη μοίρα μπροστά στα κέρδη και στο image της επιχείρησης, με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι να συνεχίζουν να εργάζονται μέχρι τη διενέργεια των τεστ και για αρκετές μέρες. Η μετακίνηση των εργαζομένων σε αυτές τις συνθήκες δυναμώνει τη διασπορά του ιού.

Οι στενές επαφές που ορίζουν τα πρωτόκολλα τους είναι για γέλια και για κλάματα. Εμείς γνωρίζουμε πως εργαζόμαστε. Γνωρίζουμε πως ένας χώρος super market δε μπορεί να απομονωθεί, λες και κανένας από μας δεν αλλάζει πόστο ή μέρος κατά τη διάρκεια της βάρδιας του. Συνάδελφοι μεταφέρονται από κατάστημα σε κατάστημα χωρίς να ενημερώνονται για το λόγο. Μας πετάνε το μπαλάκι της ατομικής ευθύνης, τη στιγμή που ούτε ανάσα δεν προλαβαίνουμε να πάρουμε.

Αν δεν υπήρχαν τα κλαδικά σωματεία των εμποροϋπαλλήλων σε όλη τη χώρα, κανείς δε θα έπαιρνε χαμπάρι για την κατάσταση που επικρατεί στα καταστήματα, τα γραφεία και τις αποθήκες. Ότι μέτρο πάρθηκε έγινε κάτω από την πίεση και τους αγώνες, εργαζόμενων και σωματείων που δεν έσκυψαν το κεφάλι, δεν σιώπησαν ούτε στο 1ο κύμα ούτε στο 2ο ούτε στο τωρινό.

 Ένας χρόνος πανδημία και το Εθνικό σύστημα υγείας νοσεί, έχει μετατραπεί σε ένα αδύνατο σύστημα μίας νόσου που δεν επαρκεί για να καλύψει τις οξυμένες ανάγκες την ίδια στιγμή που ο ιδιωτικός τομέας υγείας θησαυρίζει.

 Ένας χρόνος πανδημία και η κυβέρνηση την αξιοποιεί για να περνάει τις ανατροπές του αιώνα,στους μισθούς, στο ωράριο, στις εργασιακές σχέσεις, στο δικαίωμα των εργαζομένων να οργανώνονται, να συζητούν, να διεκδικούν. Ένας χρόνος που η καταστολή είναι το μοναδικό φάρμακο που δίνει απλόχερα!

Λέμε «ως εδώ»! Καλούμε κάθε συνάδελφο να προβληματιστεί, να σπάσει το φόβο!

Αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί να οργανώσουμε κάθε συνάδελφο, κάθε κατάστημα, αποθήκη, γραφεία από τον Έβρο μέχρι και την Κρήτη. Να σπάσουμε το κλίμα τρομοκρατίας μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς.

Να έρθει τώρα στο προσκήνιο η ανάγκη υπογραφής επιχειρησιακής σύμβασης που να γίνει κτήμα των εργαζομένων και να μη μένει στα κλειστά club του σωματείου με την επιχείρηση.

Άλλωστε όλοι γνωρίζουμε πως η ιδιότητα τους στελέχους της επιχείρησης ταυτίζεται σε ορισμένες περιπτώσεις και με την ιδιότητα του συνδικαλιστή. Το ΔΣ του σωματείου έχει καθήκον και ευθύνη να ενημερώνει τα μέλη του και όχι να εμφανίζει πάντα εκ των υστέρων για τις συμβάσεις που υπογράφει, να ανακαλύπτει «νίκες» ή να δικαιολογείται. Έχουμε έτοιμη πρόταση,ολοκληρωμένη, για να τη συζητήσουμε με κάθε συνάδελφο, σε κάθε πόστο. 

Αυτή τη στιγμή επείγει και απαιτούμε:

> Προστασία της Υγείας και της Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

> Μαζικά, επαναλαμβανόμενα και δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους.

> Κατάλληλος φυσικός εξαερισμός μέσα στους εργασιακούς χώρους.

> Τακτικές απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους των καταστημάτων, των γραφείων και των αποθηκών από εξειδικευμένα συνεργεία.

> Καθαριότητα καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας των καταστημάτων.

> Γιατρός εργασίας σε κάθε κατάστημα.

> Αυστηρή τήρηση του αριθμού πελατών ανά τ.μ.

> Καταβολή ανθυγιεινού επιδόματος όσο διαρκεί η πανδημία.

> Άμεση μετακίνηση των εργαζομένων που το επιθυμούν σε καταστήματα πλησίον της κατοικίας τους για την αποφυγή χρήσης των ΜΜΜ.

> Να δοθεί άδεια σε όλους τους συναδέλφους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες με πλήρη μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη.

> Καταβολή των μισθών και των επιδομάτων (ασθενείας, ειδικού σκοπού) χωρίς καμία καθυστέρηση και γραφειοκρατική διαδικασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: