Εργάτη Μπορείς ΧΩΡΙΣ Αφεντικά!

Εργάτη ΜΠΟΡΕΙΣ Χωρίς Αφεντικά!

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ

Οργανώνουν απεργιακή απάντηση για την υγεία και τα δικαιώματα του λαού



Κλιμακώνοντας την πάλη για μέτρα προστασίας των εργαζομένων και του λαού από την πανδημία, ενάντια στην εντεινόμενη αντεργατική επίθεση και το νομοσχέδιο - έκτρωμα με τις νέες σαρωτικές ανατροπές που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα προετοιμάζουν ισχυρή απεργιακή απάντηση, ξεδιπλώνοντας τις επόμενες μέρες έναν πλούσιο αγωνιστικό σχεδιασμό.

Σε συνθήκες μεγάλης έξαρσης της πανδημίας και νέου lockdown, που αναδεικνύουν ξανά την απουσία ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας του λαού, κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία επιχειρούν να φορτώσουν τα βάρη και από αυτό το «λουκέτο» στην πλάτη των εργαζομένων, με επίθεση στο εισόδημα και τους όρους εργασίας τους. Βλέπουν ταυτόχρονα στις συνθήκες της καραντίνας... χρυσή ευκαιρία για να προωθήσουν το νομοσχέδιο - έκτρωμα για τη 10ωρη εργάσιμη μέρα, για το χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης και του απεργιακού δικαιώματος.


Δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις δίνουν απάντηση με αποφάσεις για απεργία και πολύμορφες πρωτοβουλίες διεκδίκησης μέτρων προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, ουσιαστικής ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, όρων ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων, πύκνωσης των δρομολογίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.


Ηδη, αποφάσεις για απεργία στα τέλη Νοέμβρη έχουν πάρει οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών (ΠΟΛ), Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ).


Ακόμη, τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά, Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Λάρισας, Ιωαννίνων, Πάτρας, Αρτας, Αγρινίου, Κορίνθου, Λαμίας, Λευκάδας - Βόνιτσας, η Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας, ενώ ομόφωνη απόφαση για απεργιακή απάντηση πήρε και το Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου.


Καθημερινά αυξάνονται οι απεργιακές αποφάσεις από πρωτοβάθμια σωματεία σε διαφορετικούς κλάδους και περιοχές της χώρας.


Πρωτοβουλίες στην Αττική για την Υγεία και τις συγκοινωνίες

Μπροστά στην απεργιακή κινητοποίηση, τα Εργατικά Κέντρα της Αττικής (Αθήνας, Πειραιά, Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής) έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε μια σειρά πρωτοβουλίες:


Την Τρίτη 10/11 οργανώνουν μέρα δράσης για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.


Την Πέμπτη 19/11 αναλαμβάνουν ανάλογη πρωτοβουλία για τις αστικές συγκοινωνίες, σε συνεργασία με τα σωματεία του κλάδου, διεκδικώντας τακτικές και ασφαλείς συγκοινωνίες στο Λεκανοπέδιο.


Τέλος, την Τρίτη 17/11 θα πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.


Ο παραπάνω αγωνιστικός βηματισμός έχει ήδη συζητηθεί σε συνεδρίαση του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, ενώ σήμερα θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή του για τον ορισμό της ημερομηνίας της απεργίας.


Στο ίδιο πλαίσιο, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά έχει ανακοινώσει κινητοποιήσεις την Τρίτη 10/11, στις 10 π.μ. στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας και στις 2 μ.μ. στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια. Σε αυτές καλούν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ενώ παράλληλα προετοιμάζουν απεργιακή κινητοποίηση σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων.


Ανάλογες παρεμβάσεις σχεδιάζει το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής. Σήμερα, Παρασκευή, αντιπροσωπεία του μαζί με τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα κάνουν παρέμβαση στη διοίκηση του ΟΑΣΑ για τις συγκοινωνίες στην Ανατολική Αττική. Ιδιαίτερο βάρος δίνουν στα δρομολόγια της λεωφορειακής γραμμής που εξυπηρετεί εκατοντάδες εργαζόμενους στα εμπορικά κέντρα στα Σπάτα και στη συγκοινωνία από και προς τις βιομηχανικές ζώνες της περιοχής

Δεν υπάρχουν σχόλια: