Εργάτη Μπορείς ΧΩΡΙΣ Αφεντικά!

Εργάτη ΜΠΟΡΕΙΣ Χωρίς Αφεντικά!

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

ΕΚ Άρτας: Όχι στην διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης






«Οι διαδοχικές επιθέσεις όλων των κυβερνήσεων που κατά καιρούς παρέλασαν από το πολιτικό σκηνικό, στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, γκρέμιζαν τον όποιο κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης έχει απομείνει, με ενίσχυση της κατεύθυνσης για επαγγελματικά ταμεία και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Σήμερα ο στόχος της ΝΔ είναι να εφαρμόσει τον νόμο Κατρούγκαλου και όχι να τον καταργήσει, να τον βελτιώσει ακόμα και από νομικά κενά και να τον βάλει στη ζωή για να παραδοθούν τα αποθεματικά των Ταμείων στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και των περίφημων «επενδυτών της κεφαλαιαγοράς», για να απαλλαγούν το κράτος και η μεγαλοεργοδοσία από τις όποιες εισφορές κατέβαλλαν στα ασφαλιστικά ταμεία, για να γίνει ακόμα φθηνότερη η ήδη τσακισμένη εργατική δύναμη.

Στόχος είναι να απαλλάξουν την εργοδοσία από την υποχρέωση, που με νόμο της είχε καθοριστεί, να επιστρέφει ένα μέρος της κλεμμένης υπεραξίας μέσω των εισφορών για το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα.

Οι εισφορές και των εργαζομένων και των εργοδοτών είναι εργατικός μισθός. Οι εργοδότες από την εργασία των εργαζομένων που απασχολούσαν έβγαζαν αυτά που έδιναν.

Από αυτό θέλουν να απαλλαγούν, μειώνοντας αποφασιστικά το «μη μισθολογικό κόστος», όπως το λένε. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο για το τελειωτικό χτύπημα και τη διαμόρφωση ενός Ασφαλιστικού στο οποίο πρόσβαση θα υπάρχει αν έχεις να πληρώσεις.

Και όχι μόνο αυτό. Οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται για όλη τη ζωή τους να πληρώνουν ατέλειωτες εισφορές από το μισθό τους και φόρους, όπως δηλαδή κάνουν και έκαναν όλα αυτά τα χρόνια, αλλά στο τέλος δεν θα γνωρίζουν τι θα πάρουν και αν θα πάρουν, διότι οι παράμετροι που μπαίνουν σχετίζονται με την επένδυση αυτών των εισφορών και τις αποδόσεις που αυτή θα δίνει και θα εξαρτάται από τη διαχείριση της καπιταλιστικής οικονομίας, σε κάθε φάση της εξέλιξής της. Σε αυτήν την κατεύθυνση, έχοντας μυριστεί ισχυρό πεδίο κερδοφορίας, έχουν πυκνώσει τους τελευταίους μήνες οι δραστηριότητες και οι παρεμβάσεις των μεγάλων ασφαλιστικών εταιρειών, των πάσης φύσεως εμπόρων της Υγείας.

Η ΝΔ έρχεται να εφαρμόσει όσο καλύτερα γίνεται τον νόμο Κατρούγκαλου, να ολοκληρώσει το έγκλημα στην Κοινωνική Ασφάλιση. Ο διαχωρισμός της κύριας σύνταξης σε εθνική και ανταποδοτική, με τον νόμο Κατρούγκαλου (Ν.4387/2016), οδηγεί στην παροχή μιας βασικής σύνταξης φτώχειας και ελεημοσύνης από το κράτος, χρηματοδοτούμενης από τη γενική φορολογία, και στην απόσυρση της εγγύησής του από την ανταποδοτική σύνταξη. Σχεδιάζεται ένα ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων.

Ο πρώτος πυλώνας της εθνικής σύνταξης, κρατικός, υποχρεωτικός, με βάση το αναδιανεμητικό σύστημα. Ο δεύτερος πυλώνας, Επαγγελματικά Ταμεία και Ιδιωτική Ασφάλιση (Επενδυτικές Εταιρείες), επίσης υποχρεωτικός, αλλά με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και ο ασφαλισμένος να μπορεί να επιλέξει μεταξύ κρατικού φορέα (επαγγελματικό ταμείο) ή ιδιωτικού.

Και τέλος, ο τρίτος πυλώνας, αυστηρώς ιδιωτικός, προαιρετικός και με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Υπάρχει και σήμερα, θα δώσει φορολογικά κίνητρα, ώστε να ρίξει περισσότερους εργαζόμενους στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.

Αυτές τις μέρες, η κυβερνητική προπαγάνδα, μπροστά στη βόμβα που βάζει στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, κατασκευάζει στοιχεία για να χρυσώσει το χάπι.

Ετσι, άλλωστε, γινόταν πάντα.

Η συζήτηση που γίνεται γύρω από τα ποσοστά αναπλήρωσης ή τις αυξήσεις στις συντάξεις αποτελεί αντιπερισπασμό μπροστά στη συνολική επίθεση που προετοιμάζεται.

Η κυβέρνηση, πετώντας το τυράκι της μείωσης των εισφορών στους ελευθεροεπαγγελματίες, φτιάχνει εμβληματικούς τίτλους στα ΜΜΕ, προσπαθώντας να ξεγελάσει εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε το έγκλημα που ετοιμάζουν

Μπροστά μας έχουμε να αντιπαλέψουμε το σχέδιο συνολικής ιδιωτικοποίησης του ασφαλιστικού συστήματος.

Από κοινωνικό δικαίωμα μετατρέπεται σε «επένδυση», ατομικό ρίσκο και κυνήγι μέσω του τζόγου. Αν και όσο έχεις, θα δίνεις και με βάση αυτό θα λαμβάνεις. Αν δεν έχεις, θα σου εξασφαλίζεται ένα υποτυπώδες πλέγμα παροχών, κατώτατο, στα όρια της ανέχειας.

Στη βάση αυτή, η αγορά των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών περιμένει το κυβερνητικό δώρο. Οι βιομήχανοι, βγήκαν και είπαν: «Τα αποθεματικά των συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών εταιρειών που είναι επενδεδυμένα στην κεφαλαιαγορά, αντιστοιχούν σε μόλις 8% του ΑΕΠ, έναντι 81,9% κατά μέσο όρο στην ΕΕ».

Τι μας λένε δηλαδή; Φέρτε τα λεφτά να τα παίξουμε στο χρηματιστήριο, όπως παίξαμε τα 3,5 δισ. την περίοδο 1999-2002, που έκαναν φτερά σε ένα βράδυ και κατέληξαν στις τσέπες των καπιταλιστών.

Οι ίδιοι μιλάνε για 99 δισ. για τις επόμενες δεκαετίες που πρέπει να πέσουν στην κεφαλαιαγορά για να στηρίξουν την ανάπτυξη των κερδών για λίγους, τη φτώχεια, την ανεργία, την ανασφάλεια για τους πολλούς.
Το έγκλημα δεν πρέπει να το επιτρέψουμε

Γιατί οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα να ζήσουν περισσότερα χρόνια εκτός παραγωγής, να ζήσουν ελεύθεροι, χωρίς το βραχνά της εργοδοτικής εκμετάλλευσης και καταπίεσης, να ξεκουραστούν και να διαθέσουν το χρόνο τους όπως αυτοί επιθυμούν, να απασχολούνται όπως θέλουν και όχι όπως επιτάσσουν η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι, που προσπαθούν να επιβάλουν την υποχρεωτική απασχόληση μέχρι τα βαθιά γηρατειά, με το βάρβαρο επιχείρημα της «ενεργού γήρανσης», που επανέρχεται με άλλον τίτλο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: