Εργάτη Μπορείς ΧΩΡΙΣ Αφεντικά!

Εργάτη ΜΠΟΡΕΙΣ Χωρίς Αφεντικά!

Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΡΤΑΣ ΣΤΙΣ 8 ΜΑΗ




ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ 

Χαιρετίζουμε όλους τους αγωνιστές που εδώ και 3 μέρες ρίχτηκαν στη μάχη ενάντια στο νόμο λαιμητόμο για το ασφαλιστικό και φορολογικό πακέτο που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ σε συνεργασία με τους «Θεσμούς» και αφορά συνολικά την ζωή την δική μας και των οικογενειών μας.
Σήμερα εμείς οι εμποροϋπάλληλοι δίνουμε αποφασιστική απάντηση στην προσπάθεια της κυβέρνησης, των πολυεθνικών και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων να καταργήσουν μια ακόμα κατάκτηση των εργαζομένων την ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΡΓΙΑ.

106 χρόνια μετά από την κατάκτηση της κυριακάτικης αργίας με σκληρούς αγώνες της εργατικής τάξης  τώρα θέλουν να την καταργήσουν γυρίζοντας την Ιστορία έναν αιώνα πίσω.  Η Κυριακή 4 του Γενάρη του 1910 ήταν η μέρα που εφαρμόστηκε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η κυριακάτικη αργία.

Η κυριακάτικη αργία ήταν μια ιστορική νίκη όλης της εργατικής τάξης της χώρας μας, ένας ιστορικός σταθμός κι αφετηρία οργανωμένης ταξικής πάλης. Ήταν μια μεγάλη κατάκτηση της εργατικής τάξης κι όλων των μεροκαματιάρηδων ανθρώπων της χώρας μας. Το εργασιακό καθεστώς που επικρατούσε ως τις 31 του Δεκέμβρη του 1909 για όλους τους εργάτες της Ελλάδας είχε τα χαρακτηριστικά των σκλάβων, περνούσαν ολόκληρη τη ζωή τους μέσα στα εργοστάσια, τις φάμπρικες, τα εμπορομάγαζα δουλεύοντας 12ωρο, 14ωρο και 16ωρο χωρίς σταματημό, χωρίς διάλειμμα, χωρίς ξεκούραση, χωρίς μιας μέρας άδεια για ανάπαυση.

Κανένας εργαζόμενος συνολικά και στον κλάδο δεν πρέπει να παγιδευτεί σε τεχνητά διλήμματα, γιατί οι απαιτήσεις του κεφαλαίου δεν θα σταματήσουν στους εργαζόμενους στα εμπορικά καταστήματα. Αρχίζουν απ’ αυτούς, αποσκοπούν στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας συνολικά. Στόχος τους είναι να πλήξουν την εργατική τάξη, στο σύνολό της, επιβάλλοντας συνθήκες καταναγκαστικής δουλειάς, παρόμοιες με εκείνες πριν την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Είναι ανάγκη να δώσουμε από κοινού απάντηση εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι στα μονοπώλια του κλάδου, στους μεγαλέμπορους που ρημάζουν καθημερινά τη ζωή μας και αφανίζουν αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους, για να αυξάνουν τα κέρδη τους.

Αποδεικνύεται πόσο αναγκαίο είναι σήμερα να γίνουν αποφασιστικά βήματα στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, στην ενίσχυση της λαϊκής συμμαχίας, με κατεύθυνση που θα βάζει στο στόχαστρο όχι μόνο τα διάφορα κόμματα που εναλλάσσονται στην κυβέρνηση, αλλά τον πραγματικό αντίπαλο: Το κεφάλαιο, τα μονοπώλια, την εξουσία τους, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις τους (ΕΕ-ΔΝΤ).
  •  Ενισχύουμε τη  συσπείρωση των εργαζομένων στα συνδικάτα. Για συνδικάτα μαζικά, ζωντανά, υπερασπιστές των συμφερόντων τον εργαζόμενων, που θα παλεύουν αταλάντευτα ενάντια στην εργοδοσία, δεν θα συμβιβάζονται, δε θα υποτάσσονται σε αυτήν, θα εμπεδώνεται η αντίληψη ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να ζήσουν χωρίς αφεντικά, ότι μπορούν να διεκδικήσουν τον πλούτο που παράγουν.

  • Αλλάζουμε τους αρνητικούς συσχετισμούς δύναμης που σημαίνει ήττα των δυνάμεων του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Με κέντρα αγώνα τα πρωτοβάθμια σωματεία, με ενίσχυση των αγωνιστικών ψηφοδελτίων που στηρίζει το ΠΑΜΕ, για σωματεία που θα έχουν ποδάρια στους τόπους δουλειάς, αποκούμπι των εργαζομένων, των ανέργων, δύναμη ελπίδας και ανατροπής.

  • Ενισχύουμε τη λαϊκή συμμαχία σε επίπεδο κλάδου. Να δυναμώσει ο πόλος συγκέντρωσης δυνάμεων που θα παλεύει για όλα τα λαϊκά προβλήματα σε αντιμονοπωλιακή, αντικαπιταλιστική κατεύθυνση.

Τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά, τους χιλιάδες επώνυμους και ανώνυμους που πάλεψαν σκληρά με την εργοδοσία και το κράτος της για τις κατακτήσεις που γνωρίσαμε όλοι εμείς οι νεότεροι.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ATΑΛΑΝΤΕΥΤΑ ΤΑΞΙΚΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ!

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά!

Δεν υπάρχουν σχόλια: