Εργάτη Μπορείς ΧΩΡΙΣ Αφεντικά!

Εργάτη ΜΠΟΡΕΙΣ Χωρίς Αφεντικά!

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΡΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Σε αυτήν την πολύ δύσκολη περίοδο, με την ακρίβεια να εξανεμίζει κυριολεκτικά και το τελευταίο λεπτό του ευρώ που υπάρχει στην τσέπη μας, με τις συνεχείς ανατιμήσεις στα προϊόντα και τον πληθωρισμό να καλπάζει, η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται για άλλη μία φορά να ικανοποιήσει ένα πάγιο αίτημα των μεγαλοεπιχειρηματιών του εμπορίου. Δεν πρόλαβαν οι μεγαλοεργοδότες να απαιτήσουν το άνοιγμα των καταστημάτων μία Κυριακή του Νοέμβρη και η κυβέρνηση έτρεξε να υλοποιήσει αμέσως το αίτημά τους λες και αυτό που μας λείπει είναι ο χρόνος και όχι τα χρήματα!

Έτσι, αρχικά αποφάσισε στα μουλωχτά να ανοίξει τα καταστήματα στις 6 Νοέμβρη με άθλια τροπολογία σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης(!) για τον «Εθνικό Μηχανισμό Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης» (!!!) Τι ποιο ταιριαστό εξάλλου!!! Στη συνέχεια το Υπουργείο Ανάπτυξης αποφάσισε να μεταφέρει το άνοιγμα για την Κυριακή 13 Νοέμβρη λόγω κακοκαιρίας και τελικά με νέα τροπολογία κατέληξε στην Κυριακή 27 Νοέμβρη! Καθόλου τυχαία δεν είναι βέβαια αυτή η ημερομηνία καθώς προηγείται η «μαύρη Παρασκευή-black Friday» στις 25 Νοέμβρη και έπεται η Cyber Monday στις 28 Νοέμβρη! Ένα δηλαδή «τέλειο» τετραήμερο (αν και αρχίζει πολλές ημέρες νωρίτερα) για του μεγαλεμπόρους για να ξεσκαρτάρουν και να εκτοξεύσουν τα κέρδη τους!

Αρκεί να θυμίσουμε ότι οι εργοδότες τεστάρουν τις φυσικές αντοχές και τα όρια μας, όπως οι συνάδελφοι στον Κωτσόβολο που πέρασαν από stresstests με ωράριο μέχρι τις 23:00 ή οι εκατοντάδες συνάδελφοι στο εκπτωτικό στα Σπάτα και σε άλλες περιοχές, που εργάστηκαν όσες Κυριακές ήθελε η εργοδοσία από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο.

Κι έτσι σχεδιάζουν να συνεχίσουμε! Με δουλειά τις Κυριακές, ωράρια & προγράμματα που σμπαραλιάζουν κάθε οικογενειακό & προσωπικό μας προγραμματισμό. Ένας πραγματικός εφιάλτης με εορταστικό ωράριο, απογραφές και τις εκπτώσεις στις αρχές Γενάρη.

ΛΑΣΤΙΧΟ ΩΡΑΡΙΑ –ΛΑΣΤΙΧΟ ΖΩΗ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΧΑΡΙΣΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ

Οι εμποροϋπάλληλοι δεν έχουμε μνήμη χρυσόψαρου! Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι από το 2013 μέχρι σήμερα όποιος κι να κυβέρνησε, όλοι τους, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και λοιποί κολαούζοι έβαλαν την δική τους σφραγίδα στο τσάκισμα της Κυριακάτικης Αργίας! Με δεκάδες νόμους έδωσαν το ελεύθερο στην εργοδοσία να κάνει ακορντεόν τον εργάσιμο χρόνο κατά πως εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της.

Όλοι τους ευθύνονται για τη βαρβαρότητα που ζούμε, για το γεγονός ότι μας έχουν στερήσει κάθε έννοια ελεύθερου χρόνου, ξεκούρασης, ότι οι μισθοί μας είναι καθηλωμένοι εδώ και μια 10ετια και με την ακρίβεια να καλπάζει εξανεμίζονται τις πρώτες 10 ημέρες του μήνα. Για το γεγονός ότι πάμε στη δουλειά μας και δε ξέρουμε αν θα γυρίσουμε σπίτια μας όρθιοι γιατί τα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια μας μέσα στους εργασιακούς χώρους είναι ανύπαρκτα.

Βεβαίως, η ελαστικοποίηση των ωραρίων εργασίας και το ξήλωμα της κυριακάτικης αργίας δεν είναι κάτι νέο. Ήταν και είναι πάγιο αίτημα των μεγαλοεργοδοτών του χώρου και έχουν βάλει το χεράκι τους προς αυτήν την κατεύθυνση όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις από το ΠΑΣΟΚ μέχρι τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, υλοποιώντας σχετικές Ευρωπαϊκές οδηγίες. Εξάλλου, όλοι θυμόμαστε που με βαρύγδουπες δηλώσεις ο ΣΥΡΙΖΑ, πριν την εκλογή του ως κυβέρνηση το 2015, υπόσχονταν την κατοχύρωση της αργίας της Κυριακής, για να έρθει ως κυβέρνηση να την ξηλώσει ακόμα περισσότερο. Όλοι θυμόμαστε επίσης και την Περιφερειακή Αρχή Ιονίων Νήσων που με την πλειοψηφία στον ΣΥΡΙΖΑ εισηγήθηκε, υπερψήφισε και έδωσε την δυνατότητα στους μεγαλεμπόρους να κρατούν ανοιχτά τα καταστήματά τους για 6 μήνες το χρόνο μέχρι στις 12 τα μεσάνυχτα, εισήγηση που υπερψηφίστηκε και από τις παρατάξεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ!!!

Έτσι είναι ανάγκη να συνεχίσουμε, δυναμώνοντας τους αγώνες για να αυξηθούν οι μισθοί μας, να υπογραφεί κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, όλοι οι φόροι στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο, να υπάρξει γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές τους.

Με τα σωματεία μας και τους αγώνες να επιβάλουμε την κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας, συνεχές ωράριο χωρίς σπαστά & προγράμματα εργασίας που δεν θα μας εξοντώνουν, μέτρα προστασίας της υγείας & ασφάλειας μας στους εργασιακούς χώρους.

Κριτήριο για τις διεκδικήσεις μας είναι όλα όσα έχουμε ανάγκη, που δεν μπορούν να προσαρμοστούν στον στενό κορσέ των αντοχών της οικονομίας τους. Ανάγκες που έρχονται αντικειμενικά σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, με την ακόρεστη δίψα τους για κέρδη.

Λύσεις με εμάς στην γωνία δεν υπάρχουν! Καμία αναμονή, καμία ανοχή στη χαμοζωή που θέλουν να μας καταδικάσουν πρώην και νυν επίδοξοι σωτήρες.

Την Κυριακή 27 Νοέμβρη απεργούμε! Με παρεμβάσεις & κινητοποιήσεις, μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους στο εμπόριο & τους φορείς του μαζικού κινήματος στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα σε κράτος κι εργοδοσία! Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τον αγώνα για κατοχύρωση της Κυριακής Αργίας.

Η διοίκηση


Δεν υπάρχουν σχόλια: