Εργάτη Μπορείς ΧΩΡΙΣ Αφεντικά!

Εργάτη ΜΠΟΡΕΙΣ Χωρίς Αφεντικά!

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

Να γίνει η υπογραφή της ΣΣΕ πεδίο δράσης μπροστά και στην απεργία στις 9 Νοέμβρη



 «Να γίνει η υπογραφή της κλαδικής σύμβασης πεδίο δράσης για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο, μπροστά και στην επιτυχίας της απεργίας στις 9 Νοέμβρη», καλεί η ΔΑΣ στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), εκπρόσωποι της οποίας κατέθεσαν στα όργανα της Ομοσπονδίας ολοκληρωμένο σχέδιο κλαδικής σύμβασης για όλους τους εργαζόμενους στις εμπορικές επιχειρήσεις.
Σημειώνεται ότι σήμερα Πέμπτη συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΙΥΕ με θέμα την απεργία και την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ στο εμπόριο και όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, «τα σωματεία Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών υπαλλήλων της Αθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, του Ηρακλείου, της Αχαΐας, της Λάρισας, των Ιωαννίνων ύστερα από συλλογική επεξεργασία και συζήτηση μαζί και με άλλους συναδέλφους από τον κλάδο του εμπορίου, καταθέσαμε σήμερα στα όργανα της ΟΙΥΕ μέσα από τους εκπροσώπους της ΔΑΣ, ολοκληρωμένο σχέδιο κλαδικής σύμβασης για τους εργαζομένους στις εμπορικές επιχειρήσεις».
«Βασικό κριτήριο για μια από τις πιο βασικές κλαδικές ΣΣΕ που καθορίζουν τους όρους εργασίας χιλιάδων εργαζομένων στον Ιδιωτικό τομέα, είναι οι όροι εργασίας που αποτυπώνονται σε κάθε άρθρο να ανταποκρίνονται στις σημερινές, οξυμένες ανάγκες των εργαζομένων. Να βλέπει μέσα στο σχέδιο σύμβασης ο κάθε εργαζόμενος τον εαυτό του, τις λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει καθημερινά μέσα στους χώρους δουλειάς, υπογραμμίζεται.
Επισημαίνεται στην ανακοίνωση ότι, «μελετώντας τις ανακατατάξεις αλλά και τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στον κλάδο του εμπορίου (ηλεκτρονικό εμπόριο, dark stores κοκ) η πρόταση που καταθέτουμε διευρύνει το πεδίο εφαρμογής της σύμβασης, αγκαλιάζει περισσότερες ειδικότητες. Λαμβάνουμε υπόψη μας τους παγωμένους μισθούς στον κλάδο, το γεγονός πως η πλειοψηφία των εργαζομένων λόγω της μερικής απασχόλησης είναι από τις πιο κακοπληρωμένες καθώς αμείβεται με 300-400 ευρώ, εργάζεται με ατομικές συμβάσεις, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου».
«Λαμβάνουμε επίσης υπόψη τη ραγδαία συμπίεση που υπάρχει στο εργατικό εισόδημα με βάση τα κύματα ακρίβειας, τους συνεχόμενους νόμους που έχουν διαλύσει τον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, την ελαστικοποίηση της εργασίας που έχει ταυτιστεί με τον κλάδο του εμπορίου, το συνεχές ξήλωμα που επιχειρείται στην Κυριακή αργία, την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων, την επέκταση του ηλεκτρονικού εμπορίου που απέκτησε ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στα χρόνια της πανδημίας, το καθεστώς τηλεργασίας ιδιαίτερα στα γραφεία», τονίζεται.
«Θεωρούμε ότι το παρόν σχέδιο σύμβασης μαζί με παρατηρήσεις αλλά και έναν επιπλέον εμπλουτισμό που ενδεχομένως αποκτήσει, μπορεί να αποτελέσει τη βάση για διαπραγμάτευση με τις εργοδοτικές οργανώσεις.
Με βάση τα παραπάνω καλούμε τα συλλογικά όργανα της ΟΙΥΕ να υιοθετήσουν καταρχάς τις προτάσεις μας, κατά δεύτερον να οργανώσουν τη συζήτηση και την απάντηση των σωματείων-μελών ώστε να γίνει η υπογραφή της κλαδικής σύμβασης πεδίο δράσης για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο, μπροστά και στην επιτυχίας της απεργίας στις 9 Νοέμβρη, καταλήγει η ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: