Εργάτη Μπορείς ΧΩΡΙΣ Αφεντικά!

Εργάτη ΜΠΟΡΕΙΣ Χωρίς Αφεντικά!

Τρίτη 5 Ιουλίου 2022

ΑΡΤΑ - ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ «ΑΤΥΧΗΜΑ» ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ «ΗΠΕΙΡΟΣ»

Ξεσηκωμός ενάντια στην προσπάθεια συγκάλυψης της εργοδοτικής ευθύνηςΜΕ ΚΟΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΑΤΡΑΣ - ΑΓΡΙΝΙΟΥ - ΑΡΤΑΣ - ΓΙΑΝΝΙΝΩΝ - ΚΕΡΚΥΡΑΣ- ΛΕΥΚΑΔΑΣ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ - ΠΕΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΙΤΩΝ ΣΤΑ ΓΑΛΑ- ΤΡΟΦΙΜΑ - ΠΟΤΑ

• Αποκαλυπτική εσωτερική αλληλογραφία της εταιρείας

• Συλλαλητήριο την Τρίτη 12 Ιουλίου στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία Κιλκίς και παράσταση διαμαρτυρίας στις 13/7 στο δικαστήριο

ΣΤΙΣ 10 ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΡΤΑΣ

Κάλεσμα αγώνα σε κάθε τίμιο εργάτη, στον λαό της Αρτας να μην επιτρέψουν τη συγκάλυψη των ευθυνών της εργοδοσίας «Ηπειρος ΑΕΒΕ» για το θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» όπου έχασε τη ζωή του ο Χρήστος Ζορμπάς, το 2020, απηύθυνε χτες ο Γιώργος Αλιφτήρας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αρτας, σε σύσκεψη πρωτοβάθμιων σωματείων και συνδικαλιστών που πραγματοποιήθηκε με αυτό το θέμα. Στη σύσκεψη παραβρέθηκε και ο πατέρας του αδικοχαμένου Χρήστου Ζορμπά.

Στην εισηγητική του ομιλία ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, απαντώντας στην προσπάθεια της εργοδοσίας να αποποιηθεί τις ευθύνες της, ανέδειξε σειρά αποκαλυπτικών στοιχείων που παρουσιάστηκαν στην ακροαματική διαδικασία, στη δίκη που είναι σε εξέλιξη, και καταδεικνύουν ότι ήταν ζήτημα χρόνου να συμβεί το θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα».

«Εξαρτάται από το κόστος...»

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε εσωτερική ηλεκτρονική αλληλογραφία, του γενικού διευθυντή ασφάλειας της εταιρείας με τους τεχνικούς υπεύθυνους των εργοστασίων Αρτας και Ελασσόνας με ημερομηνία 30 Μάη 2020, δηλαδή λίγες μέρες πριν από το «δυστύχημα», όπου αν και αναγνωρίζεται ότι «θα ήταν καλό να έχουμε RDC» (ρελέ διαφυγής) σε κάθε ηλεκτρικό ερμάριο «επειδή είναι ασφαλέστερο για τα άτομα που εργάζονται στο εργοστάσιο», ωστόσο η επιλογή αυτή «εξαρτάται από το κόστος του». Η ανατριχιαστική αλληλογραφία καταλήγει ότι «ζήτησα από την (...) να μας ενημερώσει πόσα χρήματα θα εξοικονομήσουμε αν τοποθετήσουμε RDC μόνο στις πρίζες και τα φώτα και όχι σε όλα τα ηλεκτρικά ερμάρια». Η παραπάνω συζήτηση αποτελεί κυνική ομολογία της προθυμίας της εργοδοσίας να θυσιάσει τα όποια μέτρα ασφαλείας των εργαζομένων στη λογική του κόστους που θίγει την κερδοφορία της. Εφτά μέρες μετά, στις 6 Ιούνη, ο Χρήστος Ζορμπάς έβρισκε τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία λόγω απουσίας ρελέ διαφυγής. Διευκρινίζεται ότι το κόστος ενός ρελέ διαφυγής κυμαίνεται σήμερα από 12 έως 44 ευρώ.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, για παλιές ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις στις οποίες έχει γίνει επέκταση, είναι υποχρεωτική η τοποθέτηση ρελέ διαφυγής με καταληκτική ημερομηνία εφαρμογής το 2009. Στα χονδροειδή ψέματα της εργοδοσίας και των διευθυντών του εργοστασίου τόσο κατά τις έγγραφες εξηγήσεις όσο και κατά την ακροαματική διαδικασία, ότι το εργοστάσιο της εταιρείας στον Αμμότοπο Αρτας δεν έχει υποστεί καμία τροποποίηση από το 2004, οπότε έλαβε άδεια λειτουργίας, ο Γιώργος Αλιφτήρας αποκάλυψε την απόφαση της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Αρτας, από όπου αποδεικνύεται ότι η βιομηχανική μονάδα προχώρησε σε επέκταση τόσο το 2007 όσο και το 2011.

Λαστιχένια γάντια για την ...ηλεκτροπληξία

Στη συνέχεια, ο Γιώργος Αλιφτήρας με παραστατικό τρόπο έδειξε τα γάντια που κατά την εργοδοσία χορηγήθηκαν στον άτυχο ηλεκτρολόγο ως ατομικό μέσο προστασίας, για να αποδείξει ότι είναι παντελώς ακατάλληλα για ηλεκτρολογικές εργασίες αφού δεν έχουν καμία πιστοποίηση για αυτές και δεν παρέχουν καμία θωράκιση από το ηλεκτρικό ρεύμα. Πρόκειται άλλωστε για γάντια που κατασκευάζονται για προστασία από χημικές ουσίες και για χρήση σε ιατρικά εργαστήρια, γάντια που φορούν οι καθαρίστριες κατά τον καθαρισμό ή το προσωπικό που εργάζεται στα εργοστάσια τροφίμων.

Τέλος, αίσθηση προκάλεσαν φωτογραφίες από τον ηλεκτρικό πίνακα στον οποίο βρήκε τραγικό θάνατο ο Χρήστος Ζορμπάς, που αποδεικνύουν την πλήρη εγκατάλειψη των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων του εργοστασίου.

Αγωνιστική απάντηση σε κάθε προσπάθεια συγκάλυψης

Υπενθυμίζεται ότι ο Χρήστος Ζορμπάς έπεσε νεκρός από ηλεκτροπληξία το βράδυ του Σαββάτου 6 Ιούνη του 2020, με τη στάση της εργοδοσίας της «Ηπειρος ΑΕΒΕ» να δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα με την απόφασή της να μην ειδοποιήσει το ΕΚΑΒ αμέσως μόλις εντοπίστηκε ο 29χρονος. Συγκεκριμένα, εκφράζονται υποψίες ότι κλήθηκε ηλεκτρολόγος της εταιρείας που είχε τελειώσει την εργασία του και είχε μεταβεί στο σπίτι του, ο οποίος επέστρεψε, διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε σφυγμός και μόνο τότε κλήθηκε το ΕΚΑΒ για τη διακομιδή του εργαζόμενου στο Γενικό Νοσοκομείο Αρτας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Παράλληλα δεν ενημέρωσε τους γονείς του θύματος ούτε όμως την Επιθεώρηση Εργασίας και το ΙΚΑ, με πρόσχημα ότι ήταν αργία.

Αμεση ήταν τότε η παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Αρτας, που οργάνωσε συγκέντρωση και στάση εργασίας τις επόμενες μέρες έξω από το εργοστάσιο. Μπροστά στον κίνδυνο συγκάλυψης των ευθυνών ακολούθησαν πρωτόγνωρες σε μαζικότητα κινητοποιήσεις του λαού της Αρτας για την απόδοση δικαιοσύνης και λήψη μέτρων ασφάλειας της ζωής των εργατών.

Δύο χρόνια μετά, το Εργατικό Κέντρο με ανοιχτή του επιστολή στην κοινωνία της Αρτας εκτιμά ότι με βάση τη στάση της εργοδοσίας στη δικαστική υπόθεση επιχειρείται συγκάλυψη των ευθυνών της με στόχο να μετατρέψει το θύμα σε θύτη και να φορτώσει την ευθύνη και το κόστος των ατομικών μέτρων προστασίας και ασφάλειας στους ίδιους τους εργάτες.

Σε συνέχεια των αγωνιστικών κινητοποιήσεων το ΕΚ Αρτας καλεί σε μαζικό συλλαλητήριο την τρίτη 12 Ιουλίου στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία Κιλκίς και παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 13 Ιούλη στις 9.30 π.μ. έξω από το Πρωτοδικείο Αρτας, οπότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η ακροαματική διαδικασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: