Εργάτη Μπορείς ΧΩΡΙΣ Αφεντικά!

Εργάτη ΜΠΟΡΕΙΣ Χωρίς Αφεντικά!

Παρασκευή 15 Απριλίου 2022

Το Εργατικό Κέντρο Άρτας σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ, διοργανώνουν έκθεση των εικαστικών έργων που συμπεριλαμβάνονται στο βιβλίο του Ζωγράφου Τάκη Βαρελά, «Farindola To γράμμα που δεν έφτασε ποτέ

 Το Εργατικό Κέντρο Άρτας σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ, διοργανώνουν έκθεση των εικαστικών έργων που συμπεριλαμβάνονται στο βιβλίο του Ζωγράφου Τάκη Βαρελά, «Farindola To γράμμα που δεν έφτασε ποτέ.



Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στα δημοτικά διατηρητέα κτίρια στην οδό Σκουφά (στον Άγιο Δημήτριο) από Παρασκευή 29 Απρίλη έως και Σάββατο 14 Μάη. Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης θα είναι καθημερινές, το πρωί από 10.οο π.μ έως 1.οο μ.μ. και το απόγευμα από τις 6.οο μ.μ. έως τις 9.οο μ.μ.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 40 εικαστικά έργα όπως επίσης και τα πρωτότυπα έργα στα μπλοκ που δημιουργήθηκαν κατά την παραμονή του στη Farindola της Ιταλίας τον Ιούλιο & Αύγουστο του 2019 στο 9 Διεθνές Φεστιβάλ Εικαστικών Τεχνών της Farindola.

Τα έργα αποτελούν ενότητες σε διάλογο που αποτυπώνουν την ζωή των κατοίκου του χωριού, τις οποίες έργα εντάσσονται εν σειρά στο βιβλίο. 

Αξιοποιώντας το βιβλίο και ως κατάλογο θα δείτε τους τίτλους των έργων στην έκθεση

Ι. FARINDOLA - Τοπιογραφία

ΙΙ. FARINDOLA – Post Card

IΙΙ. FARINDOLA, 8 Αυγούστου 1956 ( «Το γράμμα που δεν έφτασε ποτέ»)

ΙV. ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ST D΄ ARTE «F. A. Grue»

V. FARINTOLA – Μέσα από την ιστορία της Ιταλίας.

VI. «LA TRIBU DI FARINDOLA

Σημαντικό μέρος της έκθεσης αφιερώνεται στη μεγάλη έκρηξη του Ανθρακωρυχείο Vois de Cazier του Βελγίου στις 8 Αυγούστου του 1956, στην οποία βρήκαν το θάνατο 262 ανθρακωρύχοι, κυρίως μετανάστες από την Ιταλία, το Βελγικό, τη Γαλλία, τη Γερμάνια, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Τουρκία, την Ισπανία, την Ελλάδα, το Μαρόκο και την Αλγερία εκ των οποίων 60 ήταν από την Farindola της Ιταλίας. 

Στα έργα αποτυπώνονται οι σκληρές συνθήκες εργασίας των ανθρακωρύχων, με εντολή , σκληρή, ασπρόμαυρη γραμμική μορφή, ενδεικτικό της ρήσης του Έλληνα μετανάστη ανθρακωρύχου:

« Όταν κατεβαίναμε στα πηγάδια, εκεί δεν υπήρχε ρατσισμός μεταξύ μας! 

Είμαστε όλοι ένα και μαύροι! Άνθρακας και άνθρωποι, σε σώμα ένα» 

«Αυτός ο ανθρακωρύχος τελικά επέλεξε τον χρωστήρα μου» , δηλώνει ο Τάκης Βαρελάς.

Επίσης στην έκθεσης παρουσιάζονται έργα από τα μεταλλεία Βωξίτη της Στερεάς Ελλάδας και τις μεταλλουργίες των Οινοφύτων.

Το σύνθετο εικαστικό και συγγραφικό έργο «FARINDOLA Το γράμμα που δεν έφτασε ποτέ», είναι μια ενδιαφέρουσα πολυμορφική δουλειά του ζωγράφου, η οποία με ταξική ματιά και λόγο, χρησιμοποιεί τα εκφραστικά μέσα, δηλαδή, συνδυάζει τη ζωγραφική, το εικαστικό σχέδιο, το λόγο, την ιστορική κοινωνική και πολιτική έρευνα, με έντονες αναγωγές και αναφορές στο σήμερα. 

Μετουσιώνει τις αφηγήσεις των κατοίκων της FARINDOLA σε γραπτό λόγο και σχέδια από το χωριό τους και τις πολιτιστικές τους δράσεις ( LA TRIBU) με τη συμμετοχή του στα δρώμενα, ένα έντεχνο δηλαδή ζωντανό εικαστικό ρεπορτάζ.

Στην έκθεση παρουσιάζεται σε πρώτη προβολή το Videoart του Τάκη Βαρελά «Vois de Cazier», το οποίο μας εισάγει στις στοές των ορυχείων. 

https://www.youtube.com/watch?v=WXzHn-Wo4y4&list=PLKzo1Ln6YNqyoY5aTeXw4BocgXSx0BdBQ&index=11 

Πηγή: Εργατικό Κέντρο Άρτας

Δεν υπάρχουν σχόλια: