Εργάτη Μπορείς ΧΩΡΙΣ Αφεντικά!

Εργάτη ΜΠΟΡΕΙΣ Χωρίς Αφεντικά!

Τρίτη 10 Αυγούστου 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΡΤΑΣ

ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

Κάλεσμα για αλληλεγγύη στους πληγέντες. Με συγκέντρωση τροφίμων μακράς διαρκείας και ειδών ατομικής υγιεινής. Τρίτη 17 Τετάρτη 18 και Πέμπτη 19 τις πρωινές ώρες 9.οο έως 12.οο στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Άρτας, καθώς και την Πέμπτη το βράδυ από τις 7.οο μ.μ. μέχρι τις 12μ.μ. στον θερινό σινεμά «Ορφέας», όπου θα συνεχιστούν οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Ε.Κ.Α.

Το Εργατικό Κέντρο Άρτας εκφράζει τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του στους κατοίκους των περιοχών που πλήττονται από τις πυρκαγιές σε Αττική, Εύβοια και Πελοπόννησο. Καλούμε το λαό της Άρτας, να πρωτοστατήσει με την αλληλεγγύη του σε όσους έχουν ανάγκη.

Για μία ακόμη φορά, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, ερχόμαστε αντιμέτωποι με την ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδίου πρόληψης και προστασίας της ανθρώπινης ζωής και υγείας, της λαϊκής περιουσίας και του φυσικού πλούτου

Οι ευθύνες της κυβέρνησης για το έγκλημα που διαπράττεται αυτή τη στιγμή σε πολλές περιοχές της χώρας και ιδιαίτερα στην Εύβοια, που στην κυριολεξία συντελείται ολοκληρωτική καταστροφή του φυσικού πλούτου, που χάνονται σπίτια και ολόκληρα χωριά αφήνονται στο έλεος της φωτιάς, είναι τεράστιες. Αποδεικνύεται ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι αποτελεσματικός μόνο όταν πρόκειται να χτυπήσει το λαϊκό κίνημα, να καταστείλει τους αγώνες των εργαζόμενων, να επιβάλλει τους νόμους υπερ των εργοδοτών.

Τα «ακραία καιρικά φαινόμενα» και η «κλιματική αλλαγή» αξιοποιούνται ως εύκολες δικαιολογίες και βολικό «καταφύγιο» για να κρυφτούν οι διαχρονικές ελλείψεις, η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση, η ανεπάρκεια σε μέσα και υποδομές, η απουσία μέτρων προστασίας.

Επιβεβαιώνεται, ότι η εμπορευματοποίηση της γης και ο χωροταξικός σχεδιασμός με κριτήριο το κέρδος, αφήνουν, από τη μια, τεράστιες εκτάσεις απροστάτευτες, κι από την άλλη ελεύθερο το κεφάλαιο να εγκαταστήσει ΑΠΕ, όπου ουσιαστικά θέλει. Μας λένε ότι δεν υπάρχουν μέσα για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών αλλά η εγκατάσταση π.χ. ενός αιολικού πάρκου μπορεί να γίνει μέσα σε ένα χρόνο καταστρέφοντας ολόκληρες βουνοπλαγιές!

Εδώ και τώρα η κυβέρνηση οφείλει να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε:

1. Να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες υποδομές και τα μέσα -έστω και τώρα- για να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα, καθώς βρισκόμαστε στο μέσο της αντιπυρικής περιόδου.

2. Να υπάρξει άμεσα καταγραφή των ζημιών και ολική αποζημίωση των περιουσιών των λαϊκών οικογενειών.

3. Να υπάρξουν άμεσα μέτρα στήριξης των τοπικών δομών Υγείας με προσωπικό και μέσα για όσους έχουν ανάγκη.

4. Να υπάρξουν άμεσα μέτρα ασφαλούς στέγασης, καθαριότητας και υγιεινής, ένδυσης και σίτισης των πυρόπληκτων οικογενειών.

5. Να υπάρξει η άμεση αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στις περιοχές που επλήγησαν.

6. Να σταματήσει η δουλειά σε όλα τα εργοτάξια, γραφεία που βρίσκονται σε πληγείσες περιοχές και βάζουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των εργαζόμενων. Καταβολή των μισθών των εργατών στους χώρους δουλειάς που έχουν ζημιές. Καμία βλαπτική μεταβολή στη δουλειά τους.

Ο σχεδιασμός και τα μέτρα προστασίας δεν είναι πολυτέλεια. Αφορούν την ανθρώπινη ζωή, τις λαϊκές ανάγκες, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Είναι η πολιτική στήριξης του κεφαλαίου που τσακίζει το σύνολο των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, που θεωρεί «κόστος» την προστασία της ζωής και αυτή πρέπει να ανατραπεί!

Δεν υπάρχουν σχόλια: