Εργάτη Μπορείς ΧΩΡΙΣ Αφεντικά!

Εργάτη ΜΠΟΡΕΙΣ Χωρίς Αφεντικά!

Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

Εργατικό Κέντρο Άρτας


Το Εργατικό Κέντρο Άρτας κρίνει αναγκαίο να μην αποσιωπηθούν τα τεράστια προβλήματα στο δημόσιο σύστημα Υγείας και στη δημόσια Υγεία, που ο λαός τα συναντά στην υποτυπώδη δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στην έλλειψη εξοπλισμού και υλικών στην υποστελέχωση του δημόσιου νοσοκομείου της πόλης μας, που οι δυνατότητες του είναι κυρίως αποτέλεσμα, της προσφοράς των εργαζομένων του. Η Ήπειρος ως συνοριακή περιοχή, πύλη εισόδου από την Ιταλία, απαιτείται άμεσα να θωρακιστεί με έκτακτα μέτρα, ιδιαίτερα στα σύνορα. Είναι λαθεμένη η προσέγγιση υποβάθμισης των μέτρων προστασίας στο Λιμάνι της Ηγουμενίτσας στη λογική κόστους – οφέλους.
Τα μέτρα προστασίας του προσωπικού του νοσοκομείου (μάσκες, γάντια) είναι σε οριακή επάρκεια. Με δεδομένο την έλλειψη διάθεσης υλικού από τις εμπορικές εταιρείες υπάρχει ανάγκη η κυβέρνηση να προχωρήσει σε κεντρική προμήθεια ή ακόμα και επίταξης υλικού. Παράδοξο είναι ότι ενώ ο κοροναϊός επιζεί για 9 ώρες πάνω σε επιφάνειες όπως τα ρούχα, οι στολές εργασίας του προσωπικού δεν πλένονται στα πλυντήρια του ΓΝΑ. Αποτέλεσμα το προσωπικό να τις μεταφέρει στο σπίτι του.
Είναι αναγκαία η λειτουργιά τοπικού παραρτήματος του ΕΟΔΥ που ανάμεσα στα άλλα θα παίρνει μέτρα ενημέρωσης σε εργασιακούς χώρους κτλ. Η υγεία μας δεν είναι ατομική υπόθεση. Η χρόνια εγκατάλειψη των δομών πρωτοβάθμιας υγείας (κέντρα υγείας αστικού και αγροτικού τύπου) τα καθιστά ανεπαρκή να ανταποκριθούν στις ανάγκες πρόληψης και ενημέρωσης του πληθυσμού με αποτέλεσμα ο κόσμος να απευθύνεται αποκλειστικά στο ΓΝΑ. Υπάρχει άμεση ανάγκη κρατικής παρέμβασης στους μεγάλους χώρους εργασίας στο νομό, όπως βιομηχανίες τροφίμων στις οποίες είναι ανεπαρκείς οι προβλέψεις μέτρων υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων. Ιδιαίτερη μέριμνα απαιτείται να ληφθεί στις εταιρείες οπού απασχολείται μεγάλος αριθμός οικονομικών μεταναστών, με δυσκολία επικοινωνίας στην ελληνική γλώσσα.
Οι κυβερνητικές δηλώσεις περί « θωράκισης της χώρας» και « επάρκειας σε προσωπικό και υλικά » των νοσοκομείων μόνο αγανάκτηση προκαλούν. Το Εργατικό Κέντρο απαιτεί από την κυβέρνηση:
1. Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου να στελεχωθούν πλήρως όλα τα δημόσια Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια και το ΕΚΑΒ. Να ανοίξουν όλες οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ και οι ανενεργές δομές Υγείας.
2. Να μονιμοποιηθεί τώρα όλο το προσωπικό που εργάζεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, επικουρικοί, ορισμένου χρόνου κ.λπ. χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
3. Άμεσα να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση όλες οι μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.
4. Να εξασφαλιστεί η προμήθεια όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, είδη υγιεινής.
5. Τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης (μάσκες, σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κ.λπ.) να διατεθούν από το κράτος δωρεάν στον πληθυσμό και ιδιαίτερα σε όλους τους χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός. Να παταχτεί η αισχροκέρδεια.
6. Να εξασφαλιστεί η ιατρική παρακολούθηση, η επαρκής υγιεινή και διατροφή σε προνοιακά ιδρύματα, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, στα σχολεία και τις σχολές, στις στρατιωτικές μονάδες, στις προσφυγικές δομές.
7. Να πάρει όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα Υγείας και Ασφάλειας για τους χώρους δουλειάς και ιδιαίτερα για τις μονάδες Υγείας, στο πλαίσιο της εργοδοτικής ευθύνης και να καλυφθούν όλα τα κενά σε γιατρούς Εργασίας και τεχνικούς Ασφαλείας. Άμεση και επίσημη ενημέρωση όλου του προσωπικού, όλων των κλάδων των μονάδων Υγείας.
8. Να εξασφαλίσει πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές και Ασφάλιση: α) Σε όσους εργαζόμενους αρρωσταίνουν, προκειμένου να αναρρώσουν και για πρόληψη της διασποράς. β) Σε ένα μέλος της οικογένειας που έχει άρρωστο παιδί, ή ηλικιωμένο, ή αν είναι κλειστό το σχολείο, ή ο βρεφονηπιακός σταθμός.
9. Να αυξήσει τα δρομολόγια όλων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς για αποφυγή του συνωστισμού, ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής.
Τα μέτρα αυτά αποτελούν προτεραιότητα. Χωρίς αναμονή, δράση τώρα. Να δοθεί λύση στα προβλήματα. Δεν μπορεί η υγεία του λαού να συνθλίβεται στη λογική κόστους – οφέλους που υλοποιούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, να μετατρέπεται η υγεία από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα χάριν στήριξης της κερδοφορίας μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: