Εργάτη Μπορείς ΧΩΡΙΣ Αφεντικά!

Εργάτη ΜΠΟΡΕΙΣ Χωρίς Αφεντικά!

Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019

Ανακοίνωση για απόφαση ΣΤΕ για Κυριακάτικη Αργία11/1/2019
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ!!!

Συνάδελφοι/ες,

Την Τρίτη 8/1/2019, το Δ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε, κατά οριακή πλειοψηφία, συνταγματική τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, ανατρέποντας έτσι την προ διετίας απόφαση της Ολομέλειας του ίδιου δικαστηρίου, που είχε κρίνει αντισυνταγματική τη λειτουργία των καταστημάτων. Η νέα απόφαση του ΣΤΕ βάζει μπουρλότο σε όλους τους κλάδους. Ανοίγουν ο ασκός του Αιόλου ώστε η Κυριακή αργία να αποτελέσει ανάμνηση για όλους τους εργαζόμενους.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παίρνει νέο Όσκαρ στην κοροϊδία. Η τροπαιοθήκη στα ψέματα και τις απάτες έχει πλέον γεμίσει. Μετά την άρνηση της επαναφοράς του κατώτερου μισθού στα 751€ που με σθένος υποσχόταν πριν το 2015 και τώρα προεκλογικά μετατρέπεται σε υπόσχεση αναιμικών αυξήσεων-ψίχουλων, μετά τη υιοθέτηση-επέκταση του ν. Βρούτση και τα νέα εμπόδια στην υπογραφή συλλογικών συμβάσεων, το γερό ψαλίδισμα των συντάξεων με το ν. Κατρούγκαλου και τον απεργοκτόνο νόμο του προηγούμενου Γενάρη, σειρά τώρα έχει η κατάργηση της Κυριακής αργίας.

Δείχνει ξεκάθαρα ότι η "μεταμνημονιακή κανονικότητα" βλάπτει σοβαρά τα δικαιώματα και την ίδια τελικά τη ζωή των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων!

Η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ (ΕΑΚ/ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ), σταθερός υποστηριχτής της τωρινής κυβέρνησης, έχει τεράστιες ευθύνες στον εγκλωβισμό και στην αδρανοποίηση του κλάδου μπροστά στις νέες αρνητικές εξελίξεις. Ενώ πέρσι μιλούσε για «νίκη των εργαζομένων εμποροϋπαλλήλων και μια πρώτη δικαίωση του αγώνα τους» με βάση την πρώτη απόφαση του ΣΤΕ, καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση να την υλοποιήσει, έρχεται σήμερα και μυξοκλαίει βρίσκοντας ευθύνες στην κυβέρνηση και μιλώντας για αρνητική εξέλιξη.

Η απόφαση του ΣΤΕ "Δικαιώνει" παράλληλα τους πόθους πολλών ετών των μονοπωλιακών ομίλων του χώρου, καθώς και τις προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση, που είχαν ξεκινήσει οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και που τη βρώμικη δουλειά ολοκληρώνει σήμερα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Άρτας όλο το προηγούμενο διάστημα ενημέρωνε για τις εξελίξεις στον κλάδο. Προειδοποιήσαμε ότι την ίδια στιγμή που υπάρχει ενιαίος σχεδιασμός για την πλήρη κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, δε μπορούσαμε να μετράμε ως νίκη μια δικαστική απόφαση που στο σύστημα της εκμετάλλευσης, μπορεί να λύνει ένα ζήτημα πρόσκαιρα αλλά δεν το λύνει οριστικά. Οργάνωσε μικρές και μεγάλες μάχες με αποκορύφωμα την απεργία στις 28 Νοέμβρη.

Οι εξελίξεις δικαιώνουν απόλυτα την παραπάνω εκτίμηση. Οι κατακτήσεις που εξανεμίζονται καθημερινά προήλθαν από συγκρούσεις, αιματηρές θυσίες, πολύχρονους αγώνες. Ούτε χαρίστηκαν ούτε δόθηκαν απλόχερα στους εργαζόμενους με αποφάσεις δικαστηρίων.

Αν οι εργαζόμενοι στον κλάδο του εμπορίου δε μπουν μπροστά για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, για να κατοχυρωθεί πλήρως η Κυριακή ως αργία και μέρα ξεκούρασης, αν μέσα στους μεγάλους χώρους δουλειάς δε δημιουργηθεί κλίμα σύγκρουσης με τις επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων αλλά και της ενιαίας πολιτικής στάσης των κομμάτων που συμμετείχαν τόσο πριν όσο και σήμερα στις κυβερνήσεις που ψαλίδιζαν την Κυριακή-αργία.

Καλούμε τους συναδέλφους να οργανωθούν στα σωματεία τους. Μόνο ο ενιαίος συλλογικός αγώνας στον κλάδο μπορεί να αποτρέψει μέτρα και αποφάσεις, να αποσπάσει κατακτήσεις που χάθηκαν προς στιγμή. Να απομονώσουν τους εργοδοτικούς συνδικαλιστές στην ΟΙΥΕ και τις συμμαχίες τους.

Σήμερα απαιτείται οργάνωση, συλλογική δράση για την κατοχύρωση όλων των εργασιακών μας δικαιωμάτων, για να μπουν οι ανάγκες μας μπροστά. Η Κυριακή είναι μέρα ξεκούρασης για τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

Ø    Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.
Ø    Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
Ø    Κατάργηση των αντεργατικών-αντιλαϊκών νόμων των μνημονίων που τσακίζουν τις εργασιακές σχέσεις, μειώνουν τους μισθούς με τη διάλυση των ΣΣΕ για τους εμποροϋπάλληλους.
Ø    Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ!
Ø    Μέτρα υγείας  και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
Ø    Καθορισμός καθηκόντων και πόστων για κάθε εργαζόμενο, τήρηση των ρεπό και των διαλλειμάτων, κατάργηση των σπαστών ωραρίων των εργαζομένων σε καταστήματα που έχουν συνεχές ωράριο λειτουργίας.                                                                                                                                                                                                                                                        
Η Διοίκηση

Δεν υπάρχουν σχόλια: